Cetățenia Republicii Moldova va fi mai greu de obținut. Termenul de așteptare ar putea dura până la 6 luni

Imagine simbol

Termenul de prestare a Serviciului pentru determinarea apartenenței la cetățenia Republicii Moldova ar putea fi mărit. Astfel, procedura ar putea dura până la șase luni în comparație cu 20 de zile actualmente, scrie realitatea.md.

Un proiect de modificare a reglementărilor a fost publicat spre consultări publice și mai prevede că și serviciul pentru recunoașterea persoanelor cetățeni ai Republicii Moldova, care actualmente se prestează în ziua adresării, ar putea dura până la șase luni.

Conform notei informative, după izbucnirea războiului în Ucraina, numărul de persoane care doresc să obțină cetățenia Moldovei a crescut. Din totalul de persoane care depun cereri, circa 70% sunt ucraineni, iar alte 20% dețin cetățenia Rusiei.

„Este de menționat că urmare examinării cererilor pentru dobândirea cetățeniei Republicii Moldova prin recunoaștere au fost identificate tentative de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin fraudă, în baza documentelor de proveniență necunoscută prezentate de către solicitanți, care au fost prevenite datorită verificării autenticității acestor documente prin interpelarea autorităților emitente și avizării cererilor respective de către Serviciul de Informații și Securitate”, se mai arată în document.

Autoritățile susțin că odată cu ridicarea stării de urgență, reglementările actuale nu asigură nivelul adecvat de siguranță, pentru a preveni acordarea cetățeniei țării noastre persoanelor care prezintă pericol pentru securitatea națională și ordinea publică. În nota informativă se menționează că perioada de 20 de zile este insuficientă pentru avizarea cererilor și a materialelor aferente de către Serviciul de Informații și Securitate, precum și pentru verificarea autenticității documentelor prezentate, eliberate de către autoritățile din alte state.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *