Termenul de valabilitate al poliței de asigurare medicală a fost prelungit

Sursa foto: moldstreet.md

Polița medicală a persoanelor care se asigură de sine stătător va fi valabilă până la 31 ianuarie a anului următor, indiferent când a fost cumpărată, și nu până la 31 decembrie, cum era anterior, transmite moldova.org.

Autoritățile din sănătate au explicat decizia de a prelungi valabilitatea primei de asigurare medicală în sumă fixă prin faptul că, la începutul anului, multe persoane au avut dificultăți în a cumpăra polița, dar aveau nevoie de îngrijiri medicale.

Modificarea termenului îi vizează doar pe cei care se asigură în mod independent: avocați, notari, executorii judecătorești, mediatori, traducători, întreprinzători individuali.

Costul primei de asigurare medicală obligatorie a fost majorat în 2023 și va rămâne la același nivel în 2024. Agricultorii care vor cumpăra asigurarea medicală până la 31 martie vor achita 1.014 lei, în cazul în care nu fac parte concomitent din alte categorii de plătitori.

Cei care au afaceri în domeniul comerţului cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu mărfuri supuse accizelor, vor plăti pentru poliță 1.622 de lei. Persoanele care desfășoară alte activități economice vor plăti pentru polița medicală 2.028 de lei, iar cele din domeniul justiției și avocaturii – 4.056 de lei.

Autoritățile îi îndeamnă pe toți cei care se asigură independent să cumpere polița până la 31 martie. După această dată, polița va costa 12.636 de lei.

În acest an, numărul persoanelor asigurate independent a crescut. Dacă în 2022 au cumpărat polița de asigurare 62.000 de persoane, în 2023 numărul acestora a trecut de 90.000. În 2024, în fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală se prevăd atât venituri, cât şi cheltuieli de 15,4 miliarde de lei.

Expresul.md

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *