HIV/SIDA rămâne a fi o problemă majoră de sănătate publică. Anual mor zeci de mii de oameni

Ziua mondială de combatere SIDA este marcată anual la data de 1 decembrie în semn de solidaritate față de persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA. În raionul Ungheni la evidență sunt 298 persoane infectate dintre care 40 decedate, anul curent s-au luat la evidență 25 persoane.

Potrivit informațiilor, la începutul anului curent, în Republica Moldova au fost înregistrate aproximativ 16.000 de cazuri de îmbolnăvire cu HIV, dintre acestea doar 10 777 de persoane își cunosc statutul. Totodată, 5200 de persoane infectate cu HIV nu sunt luate în evidență și nu beneficiază de tratamentul antiretroviral. Datele au fost făcute publice astăzi de către Agenția Națională de Sănătate Publică în contextul marcării Zilei Mondiale de combatere a HIV/SIDA.

Conform sursei citate, până pe 20 decembrie, în țară vor fi organizate evenimente, care au drept scop informarea populației despre HIV/SIDA, promovarea testării, mobilizarea și implicarea comunităților în răspunsul la infecția cu HIV.

În acest an, Ziua Mondială de combatere a HIV SIDA se desfășoară cu sloganul „Vocea comunităților contează”. În acest context, autoritățile din sănătate îndeamnă populația să se testeze gratuit la HIV.

Datele din sănătate arată că în ultimii ani, persoanele depistate cu infecţia HIV au vârsta medie de 40 de ani. Sporește înregistrarea cazurilor în localitățile rurale; calea de transmitere predomină cea heterosexuală.

Conform datelor OMS, HIV rămâne o problemă majoră de sănătate publică la nivel global, luând viața a circa 40,4 milioane de oameni. În anul 2022, peste 630 mii de persoane au decedat din cauze legate de HIV și 1,3 mln de persoane s-au infectat cu HIV.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *