Controale la plăcintăriile din republică. Circa 35 % din operatorii supuși controlului utilizează în calitate de umplutură în plăcinte, compuși pe bază de grăsimi vegetale și animale

În lunile octombrie și noiembrie curent inspectorii ANSA au făcut 75 de controale planificate și inopinate la operatorii din domeniul fabricării produselor de panificație în toate raioanele din republică, în special, cei care produc plăcinte. S-a constatat că circa 35 % din operatorii supuși controlului utilizează în calitate de umplutură în plăcinte, compuși pe bază de grăsimi vegetale și animale, ca substituent al brânzei proaspete de vaci, informează ANSA. În februarie curent, cifra era mult mai mare – 80 %.

Totodată, în perioada aprilie-octombrie 2023, volumul importurilor de produse alimentare pe bază de proteine și grăsimi a scăzut cu 30 %, comparativ cu aceeași perioada a anilor 2020 -2022, informează sursa citată.

Țăranii care-și vând produsele lactate la Î.S. „Piața Centrală” din Chișinău susțin că plăcintăriile nu cumpără brânza de vaci de la țărani, deoarece nu este avantajos.

Potrivit ANSA, tot mai puține unități de producere a plăcintelor utilizează compuși pe bază de grăsimi vegetale și animale ca substituent al brânzei de vaci.

Inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA ) au intensificat controalele oficiale la operatorii din domeniul fabricării produselor de panificație în special cei care produc plăcinte.

Astfel, pe parcursul lunilor octombrie-noiembrie curent, au fost realizate 75 de controale planificate și inopinate.

S-a constatat că aproximativ 35 % din operatorii supuși controlului utilizează în calitate de umplutură în plăcinte, compuși pe bază de grăsimi vegetale și animale, ca substituent al brânzei proaspete de vaci.

În luna februarie curent, cifra era mult mai mare – 80 % din unitățile de producere a plăcintelor din republică apelau la aceste practici comerciale înșelătoare.

Amintim că verificările inspectorilor ANSA în februarie 2023 au demonstrat că din 15 administratori de plăcintării din municipiul Chișinău 12 înșelau consumatorii și plăcintele cu brânză nu conțineau de fapt produsul indicat pe etichetă.

Inițierea controalelor repetat la jumătate din plăcintării au demonstrat că lucrurile s-au schimbat și agenții economici s-au conformat cerințelor inspectorilor ANSA.

„Din opt operatori pe care i-am verificat doar unul nu s-a conformat. Nu a modificat nici eticheta și nici umplutura din plăcintele cu așa-zisa brânză. Respectiv, acesta a fost sancționat conform art. 279 din Codul Contravențional, care prevede de la 90 la 120 de unități convenționale”, a spus pentru GAZETA șefa Direcției siguranța produselor alimentare de origine nonanimală,ANSA, Marina Dintiu.

Totodată, în perioada aprilie-octombrie 2023 volumul importurilor de produse alimentare pe bază de proteine și grăsimi a scăzut cu 30 %, comparativ cu aceeași perioada a anilor 2022, 2021 și 2020.

Cifrele demonstrează că, operatorii din domeniul alimentar renunță de a utiliza la fabricarea plăcintelor umplutură pe bază de compuși de grăsimi vegetale și animale. O bună parte folosesc deja brânza de vaci veritabilă.

Cele mai frecvente încălcări depistate în cadrul controalelor desfășurate în perioada octombrie-noiembrie sunt:

  • Plăcintele nepreambalate, comercializate direct consumatorilor finali, nu conține mențiunea privind ingredientele utilizate la preparare, nici prin afiș, anunț sau orice altă formă disponibilă consumatorilor;
  • Operatorii din domeniul alimentar utilizează termenul de „produs de brânză” atât în denumirea produselor, cât și în lista de ingrediente.
  • Lista de ingrediente este incompletă sau nu corespunde materiei prime utilizate.
  • Operatorii care au admis abateri s-au ales cu sancțiuni.

Astfel, au fost întocmite 25 de procese verbale cu privire la contravenție, în valoare totală de 175 mii lei.

Atragem atenția tuturor operatorilor că, este interzisă utilizarea denumirii Plăcintă cu „brânză” sau Plăcintă „cu produs de brânză” pentru produsele a căror umplutură nu conțin brânză de vaci, sau conțin un amestec de brânză de vaci cu produs alimentar pe bază de grăsimi vegetale.

Totodată, ANSA amintește operatorilor despre obligația de a indica un ingredient compus în lista ingredientelor sub denumirea sa, fiind urmat imediat de enumerarea propriilor ingrediente.

Produsele alimentare prezentate în formă nepreambalată spre vânzare, trebuie să includă informația privind toate ingredientele utilizate. Mențiunile trebuie înscrise pe un afiș, anunț, broșură, catalog sau în altă formă și să se plaseze într-un loc vizibil și accesibil consumatorilor.

ANSA îndeamnă consumatorii să citească cu atenție eticheta produselor expuse spre comercializare și să solicite de la comercianți informații detaliate cu privire la lista ingredientelor utilizate la fabricarea produselor.

În cazul în care depistează produse alimentare cu abateri de la prevederile legislației în domeniul alimentar, consumatorii pot depune o petiție la orice Subdiviziune teritorială ANSA sau ne pot contacta la numărul unic: 022-511-511.

Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, cofinanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Partener al proiectului în municipiul Chișinău este Instituția Privată Publicația Periodică „Gazeta de Chișinău” care implementează proiectul „Prevenirea corupției în sectorul siguranței alimentare prin informare, formare și responsabilizare”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *