Sondaj: Moldovenii au nevoie de educație financiară și acces la informații veridice

Majoritatea locuitorilor din Republica Moldova au un nivel mediu de cunoștințe financiare, iar informațiile în domeniu le obțin de la familie sau prieteni și nu de la specialiști, arată un studiu sociologic realizat în perioada septembrie-octombrie, în cadrul Programului USAID Reforme Instituționale și Structurale în Moldova (MISRA).

Potrivit sondajului, făcut public la evenimentul de lansare a campaniei naționale de educație financiară a Băncii Naționale a Moldovei, cel mai ridicat nivel de alfabetizare financiară îl au oamenii de vârstă medie, iar cel mai redus nivel se atestă printre tineri și vârstnici.

Astfel, circa două treimi din respondenți și-au autoevaluat cu „mediu” nivelul de cunoștințe în domeniul financiar, deși le este dificil să explice noțiuni simple precum impactul inflației sau calculul dobânzii la economii. Alte 19,4 la sută din persoanele chestionate au spus că au cunoștințe scăzute, în timp ce doar 13 % au dat o apreciere peste medie. Cu referire la sursele din care se informează moldovenii despre domeniul financiar, potrivit sondajului, 54,8% dintre moldoveni obțin informații de la familie și prieteni și doar 18,4% de la specialiști în domeniu.

”Experții Programului MISRA explică nivelul redus de alfabetizare financiară a moldovenilor prin complexitatea tot mai mare a produselor și serviciilor financiare și lansarea constantă de noi produse inovative inclusiv digitale, precum și extinderea oportunităților de a investi în diferite produse financiare, dar și lipsa unor instrumente eficiente de educație financiară începând din școală”, se menționează întru-un comunicat.

Totodată, experții atenționează că insuficiența cunoștințelor în domeniul financiar pentru diferite categorii de populație generează multiple probleme. Printre cele mai frecvente se numără îndatorarea excesivă a cetățenilor, care ulterior nu pot plăti dobânzile și rambursa împrumuturile; creșterea numărului escrocheriilor financiare; încrederea scăzută în instituțiile financiare etc.

Astfel, concluzia studiului este că un nivel înalt de alfabetizare financiară ar avea un efect pozitiv asupra luării deciziilor financiare, care ar crește bunăstarea populației și ar da un impuls pentru dezvoltarea economiei.

Notă: Sondajul privind evaluarea educației financiare a populației Republicii Moldova a fost realizat la comanda Centrului Expert-Grup la inițiativă Băcii Naționale a Moldovei și cu suportul programului USAID MISRA. Sondajul a fost efectuat în baza metodologiei OECD pe un eșantion reprezentativ al populației, cu vârsta cuprinsă între 18 și 75 de ani, fără regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Datele sondajului au fost.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *