”Idei în ecuație” cu Dan Roșca: ”Jobul meu este o profesie, o funcție și o vocație”

Vă propun să ne aventurăm în lumea lucrătorilor de tineret, o categorie de oameni speciali care se dedică în mod pasionat și conștient asupra formării și dezvoltării tinerilor.

În acest episod vom discuta cu Dan Roșca, un tânăr entuziast, dedicat muncii cu tinerii, care este și coordonatorul voluntarilor de la „Hai Ungheni”, de la Centrul de Tineret Ungheni. Vom dicuta despre cum e să fii un lucrător de tineret, care este menirea lor, dar și despre pasiunea care îi motivează să își dedice timpul și energia pentru a ghida și motiva tinerii să se implice în diverse activități.

Așadar, cine sunt lucrătorii de tineret și care este menirea lor, este asta o profesie, o funcție sau o vocație, vă invit să aflați chiar de la Dan Roșca. 

– Întâi de toate, te-aș ruga să ne spui care este misiunea ta la Centrul Raional de Tineret, dar și cu ce se ocupă un lucrător de tineret?

Un lucrător de tineret la Centrul de Tineret îndeplinește o mulțime de sarcini. De la ideea că este responsabil de activitățile de tineret, până la momentul în care planifică, organizează și raportează diferite inițiative. Dar, dacă aș lua în particular, sunt responsabil de serviciul de animare a timpului liber. Mai exact, ofer tinerilor posibilitatea de a-și petrece timpul liber sigur, util și foarte interesant la Centrul de Tineret. Totodată, sunt coordonatorul echipei de volunati „Hai Ungheni” de aproape 5 ani. Încercăm să facem regiunea noastră mult mai frumoasă și mai bună.

Dacă tot ai menționat că ești coordonator al echipei de voluntari „Hai Ungheni”, aș vrea să te întreb ce te-a determinat să consolidezi această echipă și să te implici în coordonarea unei echipe de voluntari la Centrul Raional de Tineret?

Atunci când am început lucrul meu la Centrul de Tineret, unul dintre scopurile de bază pentru care am fost angajat este să dezvolt o echipă de voluntari. Mai ales că, experiența mea anterioară m-a făcut să cunosc destul de multe, deși aveam doar 21 de ani. Pot spune că a fost și unul din obiectivele mele să consolidez și să creez o echipă foarte mare de tineri. Dacă la început, prima ședință am realizat-o cu doar cinci tineri, iată că, în 2023, avem peste 70 de tineri din 12 localități ale raionului. Creștem pe zi ce trece!

Cuprindeți o arie mai vastă de tineri din diferite localități, nu doar din municipiu…

Unul din obiectivele noastre de bază a fost să încercăm la maxim să acoperim tot raionul. Din păcate, încă nu ne reușește în totalitatea. Însă, atunci când avem oportunitatea, fie noi le asigurăm tinerilor posibilitatea să vină la noi la activități, fie ne deplasăm noi în comunele și satele din raionul Ungheni.

– Deseori auzim că investiția în tineri este importantă. Cum îi ajutați voi la Centru să își dezvolte potențialul și să-și îndeplinească visurile?

Prin serviciile noastre, care sunt diverse, le oferim tinerilor posibilitatea de a fi vocali, de a-și promova ideile. La centru, nu criticăm nici o idee și nici o persoană. Ceea ce oferim, în schimb, sunt reacții la ideile lor, ca acestea să devină și mai bune și treptat să se transforme într-o inițiativă frumoasă. Totodată, noi investim în abilitățile și competențele tinerilor de a comunica, de a fi lideri și de a-și dezvolta unele pasiuni cum ar fi arta digitală. Apropo, am avut tineri foarte creativi, cărora le-am oferit o platformă de a-și promova conținutul creat de ei, de a interacționa cu publicul. Oferim tinerilor oportunitatea de a iniția inițiative. Avem tineri – lideri care au fost coordonatori la minim două-trei inițiative în raionul nostru. De asemenea, încercăm să abordăm fiecare tânăr, să înțelgem că nu avem doar lideri, nu avem doar tineri deja formați și, pas cu pas, încercăm să investim în tineri de 14 – 15 ani, ca să le oferim un spațiu destul de sigur, ca ei să prindă la curaj, să prindă la aripi de a deveni niște actori comunitari cheie în localitățile de unde vin.

Din observațiile făcute de-a lungul timpului, în ce măsură implicarea tinerilor aduce schimbarea nu doar în municipiu, ci și în localitățile raionului?

Noi punem accentul ca să investim în toate satele de unde avem voluntari. Am avut în ultimii ani, peste 10 școli de instruire pe diferite tematici, fie de weekend, fie de vară, începând de la egalitatea de gen în câmpul muncii, până la voluntariat și a fi lider în comunitate. În așa mod, tinerii formați se deplasau în localitatea lor și deja acolo realizau o inițiativă, fie pe domeniul egalității de gen, fie o activitate de voluntariat sau încercau să scrie un proiect și să aplice la un program de granturi. Ceea ce ține de programul de granturi, în fiecare an, în care îl anunță Centrul de Tineret în parteneriat cu Direcția Educație și Consiliul raional Ungheni, încercăm să desfășurăm minim o sesiune de instruire pentru toți tinerii, unde ei au posibilitatea de a afla mai multă informație.

Ai putea să descrii un moment în care ai simțit că munca pe care o depuneți voi, lucrătorii de tineret, în comun cu voluntarii, a adus o schimbare semnificativă, în viața comunității din Ungheni?

Dacă am lua ca o totalitate acțiunile noastre, aș putea spune că un rezultat foarte bun este că Ungheni a devenit Capitala Tineretului. Ungheni nu avea să devină Capitala Tineretului, dacă nu avea să fie rezultate vizibile în ultimii ani. De când am obținut acest titlu, am desfășurat foarte multe activități, unde am obținut rezultate pe față. Dintre activități aș putea menționa Școala tinerilor de jurnalism, Forumul internațional al tinerilor. Am făcut Ziua Internațională a Tineretului, un eveniment extrem de grandios. Toate activitățile sunt meritul și implicarea voluntarilor, munca depusă de ei este titanică.

Din punctul tău de vedere, care sunt cele mai mari provocări cu care se confruntă tinerii ungheneni?

Mereu discutăm despre aceste probleme la forum, în acest an au fost două – unul internațional și altul regional. Iar la ultimul forum, am avut și panelul de discuție în care tinerii abordau diverse provocări pe patru domenii cheie și, totodată, venim cu soluții. Provocările sunt aceleași de la un an la altul: lipsa zonelor de agrement, lipsa locurilor de muncă, etc. Noi încercă, să-i ascultăm, să venim, după posibilitățile noastre, cu niște soluții de implementare.

Autoritățile vin în întâmpinarea provocărilor tinerilor, îi ascultă, încearcă cumva să rezolve problemele tinerilor?

Ne bucură prezența autorităților la activitățile noastre. În fiecare an, reprezentanții Consiliului Raional Ungheni și Direcția Educație, sunt alături de noi. Ascultă tinerii până în momentul final, unde ei prezintă provocările cu care se confruntă și încearcă să identifice măcar o parte din soluții. Totodată, ne bucurăm că autoritățile nu doar ascultă, dar după posibilitate, ne oferă și unele resurse.

Pot spune că la moment, ne lăudăm cu o colaborare bună cu autoritățile publice locale. Cât de mari și de bune nu ar fi ideile noastre, fără resurse nu putem face nimic.

Da, poate noi nu suntem în cea mai bună situație financiară la nivel de UE, dar pas cu pas, noi creștem. În 2019, când am venit la Centrul de Tineret era o instituție, acum la finele lui 2023, este cu totul alta. Acum suntem dotați, avem un spațiu mult mai cald, iar aceste lucruri se datorează muncii noastre. Noi n-am lăsat mâinile în jos, ci am continuat în ciuda provocărilor, cu mici resurse, cu mai puțini tineri, dar am ajuns ca în ultimii ani, făcând o statistică să realizăm că peste 2 mii de tineri, anual, ne pășesc pragul Centrului și asta doar beneficiari unici. Anul acesta în general este un an excelent pe partea de vizibilitate și de atingere a unor rezultate.

logo pin


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *