CNAS atenționează angajatorii din agricultură să achite contribuțiile în timp, în caz contrar vor fi sancționați

Imagine: Expresul

Casa Naţională de Asigurări Sociale atenționează angajatorii din agricultură să achite contribuțiile în timp, în caz contrar vor fi sancționați. Potrivit normelor legale, pentru angajatorii din agricultură, indiferent de tipul de proprietate și forma juridică de organizare, majorarea de întârziere (penalitatea) pentru neplata contribuțiilor de asigurări sociale calculate pentru anul de gestiune se aplică cu începere de la 1 noiembrie al anului de gestiune.

Astfel, angajatorii din agricultură care practică în decursul anului 2023 nu mai puțin de 95% din activitățile stipulate în grupele 01.1–01.6 din Clasificatorul activităților din economia Moldovei, la contribuţiile de asigurări sociale declarate pentru lunile ianuarie – septembrie ale anului 2023, în cazul în care nu au fost achitate în termenul stabilit de lege pe parcursul anului nu au fost calculate majorări de întârziere, scrie Bizlaw.md.

În cazul în care contribuţiile de asigurări sociale declarate pentru perioadele ianuarie – septembrie 2023 nu au fost achitate până în data de 1 noiembrie, se vor calcula lunar majorări de întârziere până la achitarea acestora.

La fel, în cazul în care contribuţiile de asigurări sociale declarate pentru perioadele octombrie –decembrie ale anului 2023 nu vor fi achitate în termenii stabiliţi se vor calcula penalităţi, începând cu data ce urmează după termenul de plata şi până la achitarea acestora. Respectiv, termenul de declarare şi achitare a contribuţiilor de asigurări sociale:

  •  pentru luna octombrie 2023 este data de 27 noiembrie 2023;
  • pentru luna noiembrie 2023 este data de 26 decembrie 2023;
  • pentru luna decembrie 2023 este data de 25 ianuarie 2024.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *