Cetățenii vor primi vouchere de 12 mii de lei în cadrul programului „Rabla pentru electrocasnice”

Programul „Rabla pentru electrocasnice” a fost lansat, ieri, 23 noiembrie, la Chișinău. În cadrul acestuia, cetățenii vor putea beneficia de vouchere pentru înlocuirea echipamentelor casnice vechi și uzate, cu electrocasnice noi, mai economice, cu eficiență energetică ridicată, transmite moldpres.md.

La prima etapă a proiectului vor fi oferite 2200 de vouchere în valoare de 12 mii de lei. Banii vor putea fi utilizați pentru procurarea electrocasnicelor mari, cum ar fi frigidere, mașini de spălat sau cuptoare electrice. Pentru a beneficia de tehnica nouă, cetățenii vor trebui să vină cu o contribuție proprie de 20 la sută din valoarea bunului și să ofere în schimb electrocasnicele vechi din aceeași categorie, care urmează a fi reciclate. Totodată, circa 50 de mii de familii din țară vor primi vouchere de 500 de lei pentru procurarea becurilor LED.

Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică (AEE), Ion Muntean, a afirmat că beneficiarii vor fi selectați în funcție de mai multe criterii, inclusiv gradul de vulnerabilitate energetică, consumul de energie, numărul de membri ai familiei. „Pentru sesiunea curentă sunt două tipuri de vouchere: de 500 de lei pentru procurarea becurilor led și de 12 mii de lei pentru electrocasnice mari. Persoanele care au un voucher de 500 de lei este suficient să meargă cu buletinul la unul dintre magazinele partenere și să ia becurile. Posesorii voucherelor de 12 mii de lei vor trebui să achite o contribuție de 20% din valoarea bunului. Sesiunea lansată astăzi va avea 2200 de beneficiari de echipamente mari și va fi deschisă până pe 3 decembrie. Ulterior, va fi lansată o nouă sesiune, având planificați minimum patru mii de beneficiari să fie incluși în listă”, a precizat Ion Muntean.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat că proiectul lansat abordează două probleme: pe de o parte – sprijin pentru cei aflați în situație de maximă vulnerabilitate și pe de altă parte – problema eficienței energetice, deci reducerea pe termen lung a impactului asupra facturilor prin reducerea consumului de energie datorită utilizării unor echipamente casnice mai eficiente. „Putem reduce vulnerabilitatea gospodăriilor nu doar prin faptul că le acordăm compensații, dar și prin faptul că reducem facturile și consumul de energie pe termen lung”, a punctat Victor Parlicov.

Programul are un buget de 5,8 milioane de euro și a fost dezvoltat cu suportul financiar al Uniunii Europene, fiind implementat de PNUD Moldova, în parteneriat cu AEE.

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a menționat că de astăzi familiile din Republica Moldova vor putea beneficia de un program menit să contribuie la bunăstarea lor. „Acum, când R. Moldova avansează cu pași rapizi spre obiectivul său de aderare la UE, sperăm că cetățenii țării să devină parte la programul de eficiență energetică și de reducere a emisiilor gazelor cu efect de seră, contribuind totodată la reducerea poluării mediului. UE sprijină de asemenea eforturile Moldovei în reforma energie regenerabilă”, a punctat Ambasadorul.

Reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova, Daniela Gasparikova, a menționat că programul lansat are scopuri ambițioase, iar autoritățile vor putea utiliza experiența obținută pentru a îmbunătăți sistemul pe viitor.

Beneficiarii programului din acest an sunt selectați dintre persoanele care s-au înregistrat pentru compensații la energie în anul 2022. Persoanele care se înregistrează pentru compensații în acest an, vor fi potențiali  beneficiari ai programului în anul 2024.

Beneficiarii sunt repartizați ponderat în profil teritorial, în funcție de numărul populației din fiecare raion. Cei care nu vor reuși să valorifice în timp util voucherele primite, vor fi eligibili în următoarele sesiuni ale programului, în funcție de resursele financiare disponibile.

Expresul.md

📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *