Atenție la produsele de post! ANSA vine cu recomandări pentru consumatori

Imagine simbol, sursa: noi.md

Tradițional, în această perioadă, creștinii ortodocși respectă Postul Crăciunului. La dispoziția consumatorilor sunt o multitudine de produse de post, care pot înlocui alimentele de proveniență animală.

Totuși, produsele alimentare de post nu întotdeauna sunt și sănătoase, iar Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) îndeamnă cetățenii să citească eticheta și să aleagă în cunoștință de cauză produsele alimentare pentru consum, venind cu recomandări importante.

Din analiza etichetelor, ANSA constată că cei mai utilizați aditivi în produsele alimentare din comerț sunt: potenţatorii de aromă – substanțe care ameliorează gustul și/sau mirosul existent al unui produs alimentar (în această categorie se include acidul glutamic și sărurile lui (E 620-625), monoglutamatul de sodiu (E 621); stabilizatori, substanțe care, adăugate într-un produs alimentar, fac posibilă menținerea stării fizice/chimice a acestuia: acidul fosforic – fosfații – di-, tri- şi polifosfaţi (E 338-341, E 343 şi E 450-452); conservanți, substanțe care prelungesc durata de stabilitate la depozitarea produselor alimentare: acidul benzoic și benzoații (E 210-213).

În acest context, Agenția atenționează consumatorii să citească cu atenție eticheta și să aleagă responsabil produsul alimentar care urmează să îl procure, iar produsele suprasaturate de aditivi alimentari și grăsimi vegetale hidrogenate sau parțial hidrogenate trebuie alese cu moderație.

„Cumpăraţi produse alimentare numai din locuri amenajate și autorizate sanitar-veterinar sau înregistrate oficial de ANSA; verificaţi cu atenție termenul de valabilitate al produselor; atenție deosebită asupra ambalajului produselor alimentare;  verificeaţi respectarea condițiilor de păstrare în magazine, specificate pe etichetă de producător, în special temperatura; evitaţi procurarea alimentelor care au fost ținute la temperaturi mai mari decât cea recomandată; solicitaţi și păstaţi bonul de casă pentru a putea proba, în mod justificat, neconformitatea unui produs”, îndeamnă ANSA.

Pentru creştinii de rit nou, Postul Crăciunului se termină pe 25 decembrie 2023, iar pentru cei de stil vechi – pe 7 ianuarie 2024.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *