Astăzi este ziua leului moldovenesc. Împlinește 30 de ani

Imagine: tvrmoldova.md

Leul moldovenesc împlinește astăzi 30 de ani de la punerea în circulație. Într-un mesaj de felicitare, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, a menționat că introducerea monedei naționale a însemnat pentru Republica Moldova un prim-pas spre economia de piață, spre primele reforme economice, primele expresii ale unei politici monetare independente, transmite bnm.md.

„Leul moldovenesc a devenit moneda națională a statului modern nou creat Republica Moldova în scurt timp după proclamarea independenței sale. A trecut ulterior prin nenumărate teste de rezistență, dar de fiecare dată a reușit sa păstreze și să întărească încrederea cetățenilor. Leul  moldovenesc și-a afirmat rolul său ca mijloc de plată consfințit prin Constituție, iar Banca Națională dispune de experiența necesară ca să-i asigure rezistența și să mențină sectorul bancar stabil și de încredere”, a declarat Octavian Armașu.

În acest an aniversar pentru leul moldovenesc, BNM organizează mai multe evenimente, printre care o călătorie pe „Drumul banilor”. Este un eveniment de educație financiară îndrăgit de copii și tineri. Călătoria va începe la banca centrală și se va încheia la băncile comerciale, oferind vizitatorilor posibilitatea de a afla cum circulă banii, sub ce formă și cum ajung în economie sau la consumatori.

De asemenea, Banca Națională organizează în perioada 25-30 noiembrie, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei, excursii dedicate aniversării leului moldovenesc. La intrarea în muzeu, vizitatorii primesc un card-tichet, care le oferă accesul gratuit în toate sălile, inclusiv la expoziția „Comorile trecutului”, care prezintă vestigii din aur și argint.

Aniversarea va culmina cu o ceremonie oficială, în cadrul căreia vor fi desemnați câștigătorii concursului „Descoperă monumentele de pe bancnotele de lei moldovenești”.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *