A fost aprobată metodologia de amalgamare voluntară a unităților administrativ-teritoriale

Imagine simbol, sursa: WordPress.com

Guvernul a aprobat metodologia de amalgamare voluntară a unităților administrativ-teritoriale. Documentul descrie întreg procesul, stabilește criteriile și condițiile pentru realizarea acesteia.

Guvernul va susține localitățile amalgamate prin acordarea surselor financiare pentru stimularea bugetelor. De asemenea, localitățile vor beneficia de suport financiar pentru dezvoltarea infrastructurii și pregătirea procesului de amalgamare voluntară. În acest sens, pentru anul 2023 în legea bugetului de stat au fost planificate 250 milioane de lei.

Prin urmare, metodologia va servi drept suport în dezvoltarea administrației publice locale eficiente și excluderea fragmentării excesive ale localităților. Conform datelor statistice, administrația publică locală este extrem de fragmentată, aproape 90% din unitățile administrativ-teritoriale de nivelul I având o populație redusă, sub 5000 de locuitori.

De asemenea, amalgamarea teritorială voluntară va spori capacitatea instituțională și financiară a administrației publice locale, iar ca urmare autoritățile vor furniza cetățenilor servicii mai calitative și mai accesibile.

Metodologia amalgamării voluntare a fost elaborată cu sprijinul Elveției, prin intermediul proiectului „Mă implic”, implementat de Skat Consulting, cu contribuția Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Expresul.md

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *