Zece sfaturi despre cum să eviți răceala de toamnă

Foto: Primul.md

Anotimpul rece bate la ușă și, odată cu el, frigul, ploaia, zăpada și… răceala. Nas înfundat? Durere în gât? Febră? Ne-am gândit să-ți venim în ajutor cu 10 sfaturi care te ajută să eviți răceala în lunile următoare.

De la colegul care tușește, până la suprafețe infectate din mijloacele de transport în comun, peste tot suntem înconjurați de focare de răceală. Pare aproape imposibil să poți evita o răceală în sezonul rece care urmează. Însă dacă vei urma cele 10 sfaturi despre cum sa eviți răceala, ai toate șansele să scapi sau măcar să reduci drastic șansele ca răceala să te pună la pat, scrie doc.ro. 

Iată cum să eviți răceala în sezonul rece:

Din cauza frigului, avem de multe ori tendința de a mânca preparate grase, fierbinți, cu multe proteine și carbohidrați. Deși ne face să ne simțim mai bine pe moment, o astfel de alimentație nu ne ajută să avem un sistem imunitar puternic.

Menține o alimentație sănătoasă, bogată în fructe și legume, ceaiuri neîndulcite, supe slabe din legume și pui și consumă cât mai des alimente bogate în vitamina C și antioxidanți: citrice, pătrunjel, usturoi, ardei iute.

  • Îmbracă-te conform temperaturii de afară

Oricât de pasionată ești de modă, sănătatea ta este mai presus de orice. Alege piese vestimentare în tendințe, dar care te și protejează de frig: cizme îmblănite, dresuri groase, fulare, jachete cu glugă, haine coliere mari, curele și brățări metalice. Ai grijă și în privința extremităților corpului, pentru că prin acestea pierzi cea mai multă căldură. Poartă mănuși, căciuli sau pălării, fulare sau eșarfe, șosete groase.

  • Redu cantitatea de alcool consumată

Cu cât consumi mai mult alcool, cu atât mai slab va fi sistemul tău imunitar. Și atunci este momentul propice pentru ca o răceală să te lovească.

  • Ia suplimente cu vitamine și minerale, pentru imunitate

Specialiștii recomandă ca pe lângă aportul provenit din alimentație, să plusezi cantitatea de vitamine și minerale cu ajutorul suplimentelor. Poți încerca vitamina C, vitamina E, magneziu, zinc, sau suplimentele naturale, cu echinacea, propolis, baraka sau lăptișor de matcă. Discută cu medicul tău sau cu un farmacist și găsiți împreună cea mai bună opțiune sau combinație, care să te ferească de boli.

  • Adoptă un ritm mai calm

Stresul are un impact major asupra organismului și joacă un rol important în slăbirea sistemului imunitar.

  • Dormi suficient

Probabil știi că este ideal să dormi cel puțin 7-8 ore pe noapte. Privarea de somn conduce la slăbirea sistemului imunitar, făcându-ne mai vulnerabili și răcim mai ușor.

  • Mănâncă alimente sănătoase

Chiar dacă scăderea temperaturii te face să-ți dorești să mănânci mâncăruri nesănătoase, cum sunt pastele, lasagna sau pizza, nu uita să consumi suficiente legume și fructe. Ele conțin vitamine vitale pentru sistemul imunitar si pentru combaterea oboselii si bolilor.

  • Fă mișcare

Fă cel puțin 30 de minute de exerciții de 3 ori pe săptămână, ca să-ți menții corpul în cea mai bună formă.

  • Evită aglomerația și persoanele care par bolnave

Știm că este aproape imposibil să eviți aglomerația, în special în perioada sărbătorilor de iarnă. În transportul în comun, în centrele comerciale, la serviciu, la școală, mediile aglomerate care pot favoriza răspândirea virusurilor sunt nenumărate. Încearcă să stai departe de persoanele care par bolnave, tușesc, strănută sau sunt palide, iar dacă cineva strănută lângă tine acoperă-ți gura și nasul cu un fular sau cu mâneca bluzei. Vei filtrea astfel aerul pe care îl inspiri și ai mai puțne șanse să te molipsești cu același virus.

  • Spală-te cât mai des pe mâini

Este important să ai mâinile cât mai curate, de aceea nu uita să le speli după ce folosesti sistemul public de transport, înainte de masă, după ce mergi la toaletă. Este recomandat să folosești și un dezinfectant pentru mâini dacă lucrezi într-un birou cu mai multă lume.

  • Evită umezeala

Umezeala menține o temperatură scăzută, iar dacă ai hainele sau încălțămintea ude, îți va fi foarte greu să te încălzești. Investește în jachete impermeabile, care să împiedice pătrunderea vântului, ploii și ninsorii și încălțăminte groasă, din piele, în care să nu pătrundă apa.

Dacă stai cu capul neacoperit la temperaturi de sub 10 grade poți suferi de sinuzită și migrene, iar frigul resimțit timp îndelungat în partea inferioară a corpului poate favoriza durerile și inflamațiile ovariene, renale și ale vezicii urinare.

 

Expresul.md

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *