Opinii / Lucia Bacalu: ”Dacă ai de criticat, inspiră adânc, fă-ți curaj și spune lucrurilor pe nume”

Lucia Bacalu

Ce înseamnă o primărie? Pe lângă faptul că e sediul unde își desfășoară activitatea primarul localității, acolo mai muncește o întreagă echipă de funcționari publici, angajați, consilieri.

Fiți de acord, nici un primar, oricât de bun și profesionist ar fi, nu poate reuși de unul singur. Ca la fotbal. Fără o echipă bună, nici un antrenor nu va obține performanțe. Doar că la fotbal, în caz de eșec, antrenorul e de vină. În localitate, dacă ceva nu merge bine, primăria e de vină și toți cei ce lucrează acolo – toți îs corupți, toți îs cumpărați, vânduți, nimeni nu face nimic. Asta auzi în cele mai dese cazuri.

Dacă ai de criticat, inspiră adânc, fă-ți curaj și spune lucrurilor pe nume. Calm, cu argumente.

Primăria, așa cum ziceam, e compusă din echipe de oameni de diferite vârste, de diferite naționalități, cu diferite opțiuni politice, din oameni mai experimentați sau mai puțin experimentați. Oare de ce toți acești oameni, unii dintre care muncesc de-a viață în primării, pe un salariu mai mult decât modest, trebuie să fie insultați doar pentru faptul că cel care nu-l suportă pe primarul sau pe secretarul consiliului local, nu are curajul să vorbească direct, cu subiect și predicat, cu nume și prenume?

Mai nou, în această campanie electorală, un val de ură și atacuri s-a pornit asupra unor primării care continuă să muncească în același ritm. Doamne ferește să continui să realizezi proiecte sau să inițiezi altele noi. Pe loc apare noroiul care este aruncat cu nemiluita peste toți. Se înghesuie concurenți de tot felul, care mai de care, cu critici asupra primăriilor.

Dragi concurenți electorali, ați cam încurcat ițele. Nu cu primăriile trebuie să luptați, ci cu… contracandidații voștri. Luptați pe idei, soluții, angajamente.

Eu, ca persoană ce urmează să-mi dau votul pentru un candidat sau altul la funcția de primar și de consilier local, vreau să aud lucruri realiste, ce ar demonstra faptul că acel candidat are idee despre ce vorbește, are idee despre legislația în vigoare, despre atribuțiile unei primării și consiliu local. Nu poți promite marea și sarea atunci când soluționarea unei sau altei probleme nu ține de competențele autorităților publice locale. De ce trebuie să minți alegătorul? De ce trebuie să te pui pe tine într-o lumină proastă?

A mai rămas zile numărate până la alegerile din 5 noiembrie. Urmăresc, ca de fiecare dată, cu atenție cine și ce zice, ce promite, ce critici aduce.

Ce concluzie mi-am făcut? Avem, în mare parte, o campanie „leșinată”. Ți se creează impresia că unii candidați au fost impuși de formațiuni politice, de cumetri, de circumstanțe, de dorința de răzbunare să intre în competiția pentru un loc în consiliu sau pentru fotoliul de primar. O bună parte din cei ce se visează primari sau consilieri locali nu au idee cu ce se mănâncă această „pâine”.

Eu, spre exemplu, aș vrea să aud nu doar critici, ci și soluții: de unde luăm bani, cum rezolvăm problema, cu cine? Vreau să aud de la concurenții electorali ce a fost bine până acum, ce nu a mers, ce continuăm, ce schimbăm, ce nou aducem. În caz contrar, întrebarea seculară „Eu cu cine votez?” va persista din campanie în campanie.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *