Nu uitați: Republica Moldova trece la ora de iarnă

Republica Moldova va trece și în acest an la ora de iarnă. Acele ceasornicului vor fi mutate cu o oră înapoi în noaptea de sâmbătă, spre duminică,  29 octombrie. Astfel, ora 4:00 a dimineții va deveni ora 3:00, iar această zi va fi cea mai lungă din an.

Decizia a fost aprobată de Guvern, fiind luată în condițiile în care economia țării noastre este conectată la unele elemente ale Pieței Unice Europene prin intermediul Acordului de Asociere Republica Moldova Uniunea Europeană, concomitent cu statele membre ale blocului comunitar.

Efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate. Efectele negative ale trecerii la ora de iarnă sunt irascibilitatea, tulburările de somn şi creşterea nivelului de stres. În plus, rutina zilnică poate fi perturbată, şi se poate instala astenia de toamnă.

Printre cele mai grave efecte, se numără creşterea riscului de infarct şi a riscului suicidar, în special la depresivi. Medicii sunt de părere că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta acestei schimbări.

Republica Moldova a recurs la trecerea la ora de iarnă din anul 1979, pentru a folosi optim lumina naturală cu scopul de a reduce iluminatul artificial.

De menționat că ora de iarnă este considerată ora standard, ora naturală.

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *