La Spitalul raional Ungheni va activa un centru pentru pacienții care au suferit de accident vascular cerebral

La Spitalul raional Ungheni va activa un centru primar pentru pacienții care au suferit de accident vascular cerebral (AVC). Acest centru va asigura metode de diagnostică și de tratament pentru pacienți.

În total în Repupublica Moldova sunt create 11 centre primare de AVC. Centrele vor fi activate prin ordin de ministrul și imediat, la pregătirea lor deplină, vor prelua pacienți. Actualmente, în multe centre se desfășoară lucrări de reparație și sunt instalate aparataje medicale, transmite IPN.

Astfel de centre primare de AVC sunt create în spitalul clinic Bălți, spitalul clinic municipal „Sfânta Treime”, spitalele raionale Edineț, Soroca, Floreși, Orhei, Ungheni, Hâncești, Căușeni, Cahul și Comrat. De asemenea, este creat Centrul multidisciplinar în cadrul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman” și Centrul comprehensiv de AVC în cadrul Institutului de Medicină Urgentă care va organiza coordonarea activității medicale de urgență a tuturor pacienților cu AVC. Acestea vor servi ca instituții de referință pentru transferul pacienților gravi.

”În Moldova mortalitatea provocată de accidentul vascular cerebral (AVC) este de trei-patru ori mai mare decât în statele UE. În țară AVC se dezvoltă anual la mai mult de 12 mii de oameni, dintre care aproximativ 35% mor în perioada acută a bolii”. Despre aceasta a menționat Ala Nemerenco, ministru al sănătății, la o conferință de presă privind organizarea serviciului național de asistență medicală în cazul accidentelor vasculare cerebrale.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *