În raionul Ungheni, vaccinarea antigripală este în plină desfășurare

Imagine simbol: emmazeicescu.ro

La Ungheni, campania de vaccinare contra virusului gripal a început pe 2 octombrie cu un lot de 6.300 de doze de vaccin tetravalent. „Acest vaccin protejează împotriva a patru virusuri gripale, fiind foarte efectiv în prevenirea formelor grave de gripă. ”, ne-a spus Sergiu Talmaci, medic epidemiolog în cadrul Direcției Centrul de Sănătate Publică (DCSP) Ungheni.

Specialiștii menționează că, în mod prioritar, ar trebui să se vaccineze contra gripei persoanele în vârstă, cu boli cronice, lucrătorii medicali, femeile însărcinate, persoanele cu imunitate compromisă, cei boli cardiovasculare, diabet, boli pulmonare, in special respiratorii, angajații poliției și cei din serviciul public.

Potrivit informațiilor furnizate de către Direcția Centrul de Sănătate Publică Ungheni, la data de 17 octombrie, erau vaccinați 3038 de persoane. În această ordine de idei, 48,2% din numărul total de doze de vaccin antigripal au fost deja utilizate. „Campania de vaccinare antigripală derulează destul de bine în raion. Spre exemplu, Centrul de Sănătate Năpădeni, din cele 220 de doze de vaccin primite, la data de 16 octombrie, erau deja filnalizate. Și Centrul de Sănătate Cioropcani și Cetireni au peste 50% din administrarea vaccinurilor antigripale, iar Valea Mare are peste 60% realizat.” , spune Sergiu Talmaci.

Sergiu Talmaci accentuează că o bună comunicare dintre medicul de familie și locuitorii din comunitate este esențială pentru a atinge rezultatele dorite în campania de vaccinare. De asemenea, și promovarea beneficiilor vaccinării antigripale joacă un rol deosebit pentru a convinge oamenii să se imunizeze.

Conform datelor oferite de DCSP, nu au fost raportate cazuri de gripă, în schimb, infecții respiratorii ale căilor superioare au fost înregistrate 119. Altă situație este cu infecțiile de COVID-19. „Dacă în două luni de vară nu au fost înregistrate cazuri de Covid – 19, în august au fost 4 cazuri, în septembrie 30, iar în 2 săptămâni de octombrie au fost deja înregistrate circa 40 de cazuri de Covid-19. Se accentuează procesul epidemic prin creșterea cazurilor de Covid-19 în toată republica și sunt înregistrate și decese”, a mai afirmat Sergiu Talmaci, îndemnând persoanele să se imunizeze concomitent împotriva gripei și a infecției cu Covid – 19.

Republica Moldova a recepționat un lot de 200 mii de doze de vaccin antigripal, cu doza 0,5 ml în seringă preumplută, procurat din sursele Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Tatiana Tesliuc

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *