Elevii claselor a IX-a ar putea susține examenele fiind monitorizați de camere video

Sursa foto: diez.md

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) anunță schimbări pentru examenele de absolvire a gimnaziului susținute începând cu finalul anului de studii 2023 – 2024, scrie ziarulnational.md. 

Una dintre noutăți se referă la faptul că elevii din clasa a IX-a ar putea susține examenele fiind monitorizați de camere video, după exemplul candidaților la Bacalaureat, pentru a exclude eventuale fraude.

„La mijlocul lunii noiembrie, urmează să prezentăm viziunea ministerului privind desfășurarea examenului de clasa a IX-a în anul 2024. Ne dorim să creștem credibilitatea și nivelul de integritate la desfășurarea examenelor de clasa a IX-a. Avem o experiență bună la BAC, n-a fost o experiență simplă, dar este o experiență bună și apreciată de întreaga societate, inclusiv la o distanță de zece ani de la implementare. Explorăm opțiunea de a extinde această experiență bună și la examenul de clasa a IX-a”, a anunțat astăzi ministrul Dan Perciun.

O altă noutate pentru sistemul de învățământ vizează posibilitatea ca absolvenții de liceu să fie scutiți de încă un examen la Bacalaureat, după modelul aplicat în cazul limbilor străine.

„MEC a modificat regulamentul de desfășurare a examenelor, inclusiv a examenelor de Bacalaureat, în așa fel încât acei elevi care vor acumula trei certificate necesare pe dimensiunea Informatică vor fi scutiți cu nota 10 la BAC. Am promis că acest lucru se va întâmpla și el se întâmplă, iar la anul viitor sperăm să avem primii elevi scutiți cu nota 10 la BAC la disciplina Informatică”, a punctat ministrul Perciun în aceeași conferință de presă.

Referitor la înlocuirea manualelor învechite din școli, Dan Perciun a anunțat că în acest an au ajuns pe băncile elevilor 33 de titluri de manuale din cele 41 licitate în 2023. Totodată, a fost deja desfășurată achiziția pentru încă 67 de titluri de manuale noi, care vor fi editate în anul 2024.

Printre planurile MEC se mai numără crearea a câte cel puțin o școală-model în fiecare raion, fiind vorba de instituții de învățământ renovate și dotate „ca la carte, la standarde europene”.

„În luna noiembrie curent, va demara procesul de selectare a acestor instituții”, a spus ministrul, adăugând că în prezent sunt resurse necesare pentru 10 – 15 școli dintr-un proiect finanțat de Banca Mondială.

De asemenea, MEC va achiziționa 60 de autobuze școlare noi, cu suportul Guvernului României, care a alocat 60 000 000 de lei, acestea urmând să ajungă în instituțiile din R. Moldova până la începerea anului școlar 2024 – 2025.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

4 Comments

  • COPII AU NEVOIE DE LIBERTATE SI DE ÎNȚELEGERE, SUNTEM CONTRA CAMERELOR. PUNEȚI-VĂ ÎN LOCUL LOR,VOR AVEA MAI MARE STRES DIN CAUZA VOASTRA DIN CAUZA CAMERILOR,JOS MAIA SANDU!!!

    Reply
  • JOS CAMERELE!! COPII SUNT STRESAȚI! CE VIITOR VREȚI SA AVEM? DACA AVEA SA STIU NICI NU VOTAM PASU! JOS JOS JOS!!!!!!!!!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *