Dacă pacientul nu-și poate exprima voința, consiliul de medici va lua decizii în locul lui

În cazul în care pacientul nu-și poate exprima voința, iar reprezentantul legal sau ruda apropiată a acestuia refuză actul medical necesar pentru a salva viața, acest lucru va fi decis de către consiliul de medici în interesul vieții pacientului. Parlamentul a adoptat un proiect de modificare a Legii cu privire la drepturile și responsabilitățile pacientului, transmite IPN.

Proiectul mai prevede că medicii vor trebui să consulte opinia pacienților care nu au atins vârsta majoratului atunci când acest lucru este permis de capacitatea acestora de exercițiu. În cazul în care un pacient minor nu-și poate exprima voința, iar reprezentanții legali ai acestuia refuză, medicii au dreptul de a-i acorda tratamentul necesar.

Totodată, pacientul va fi responsabil de informarea lucrătorului medical sau a farmacistului dacă nu a înțeles informația furnizată. Pacientul va fi responsabil și de urmarea tratamentului recomandat de medic, instrucțiunilor primite și de respectarea programării pentru intervenția medicală.

„Importanța modificărilor enunțate în proiect rezidă din necesitatea de îmbunătățire a actului medical din sistemul de ocrotire a sănătății, ceea ce va induce la creșterea speranței de viață a cetățenilor, satisfacerea necesităților beneficiarilor serviciilor medicale precum și va facilita colaborarea reciprocă dintre pacient și medic. Nu în ultimul rând, proiectul va contribui la asigurarea unui grad de protecție mai înaltă în cazul conduitei necivilizate la adresa lucrătorilor medicali”, se menționează în proiect.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *