Cum să recunoști conturile false pe rețelele sociale

Imagine simbol, sursa: zdg.md

Iată câteva indicii după care poți recunoaște un cont fals de Instagram, TikTok sau Facebook!

10 sfaturi pentru a depista profilurile false:

Platformele de rețele sociale sunt din ce în ce mai bune în eliminarea profilurilor și a conturilor false. Dar nu au nici pe departe o rată de succes de 100%. De aceea toții utilizatorii trebuie să fie precauți și ușor suspicioși cu privire la ceea ce vedem pe aceste platforme. Iată câteva dintre modalitățile de top de a identifica escrocii:

  • O biografie neobișnuită: conturile false pot avea biografii care sunt copiate și actualizate din altă parte, ceea ce duce la un amestec inconsistent de fraze. De asemenea, fiți atenți la greșelile de scriere, la emoji-urile excesive și/sau la limbajul stilizat, specific unui bot.
  •  Catfishers: Escrocii pot folosi profiluri de rețele sociale false așa cum fac pe site-urile de întâlniri, în încercarea de a începe o legătură romantică online cu victima, construind o relație de încredere cu scopul final de a pretinde beneficii financiare. O căutare inversă a imaginii de profil ar trebui să fie primul pas.
  • O nepotrivire între „followers” și „following”: Aceasta este deosebit de răspândită pe Instagram. Conturile de spam vor urmări automat sute sau mii de utilizatori, dar un număr foarte mic de utilizatori îi vor urmări înapoi.
  • Poza de profil a unui prieten: Uneori, escrocii vor încerca să cloneze contul unui prieten. Ei pot trimite apoi un mesaj urgent pretinzând că prietenul are probleme și cerând bani. Această escrocherie este destul de ușor de pus în practică și încă păcălește mulți utilizatori naivi de pe rețelele sociale. Merită întotdeauna să verifici suplimentar cu orice prieten dacă ți-a trimis cu adevărat un astfel de mesaj, folosind un alt canal de comunicare. Alternativ, poți verifica și contul care trimite mesajul pentru semne indicatoare ale unei escrocherii.
  • Spam prin mesaje directe (DM): Un cont folosit pentru escrocherii va încerca adesea să îți trimită mesaje direct cu oferte false și te va încuraja să răspunzi cu un mesaj telefonic altcuiva sau să vizitezi un site web pentru a afla mai multe. Aceste conturi false vor fi, de asemenea, folosite pentru multe tipuri de înșelătorii, de la fraude cu investiții cu criptomonede până la escrocherii cu produse sau excursii cadou gratuite.
  • Până nu de mult era posibil de verificat cu ajutorul insignei albastre care indica conturile oficiale și autentice a personalităților publice. Însă și această opțiune a devenit disponibilă pentru toată lumea și care poate fi procurată cu doar 14,99 dolari pe lună. Deci mare atenție la trolli și profiluri false deoarece conform datelor persoanele care se ascund în spatele acestor profiluri nu au mereu intenții bune.
  • Modul în care postează: Conturile false vor posta adesea un val de conținut, static sau video, poate cu subtitrări similare sau identice, pentru ca apoi să nu mai aibă activitate o perioadă îndelungată de timp sau poate chiar deloc. Așadar, verificați cantitatea, calitatea și cadența oricăror postări.
  • Oferte de cadouri gratuite: Atenție la orice conturi care îți oferă cadouri și/sau numerar, uneori poate în schimbul completării unui sondaj. Ei pot uzurpa identitatea unui brand de renume pentru a face acest lucru, pentru a extrage informațiile tale.
  • Reduceri și discounturi foarte mari: Conturile false pot promova, de asemenea, articole de lux care au prețuri foarte reduse. Amintește-ți, dacă este prea frumos pentru a fi adevărat, de obicei este.
  • Comentarii aleatorii: Dacă un cont lasă comentarii la postările tale fără legătură cu acea postare, probabil că este un cont fals.

Cum poți raporta conturile false

Vestea bună este că mulți gardieni ai rețelelor sociale, cum ar fi Instagram și LinkedIn, caută în permanență modalități de a îmbunătăți verificarea conturilor și de a alunga utilizatorii și boții falși de pe platformele lor. Cu toate acestea, unul dintre cele mai bune instrumente pe care le au pentru a identifica conturile false îl reprezintă chiar utilizatorii proactivi, atenți. Iată cum să raportezi orice cont sau profil suspect pe 4 dintre principalele site-uri de socializare:

Facebook: Dacă cineva uzurpă identitatea ta vizitează această pagină. Dacă descoperi un cont fals, dai click pe butonul cu trei puncte din partea de jos a fotografiei de profil și apoi pe “Find, support or report” („Găsiți, asistență sau raportați”) sau pe “Report Page”(„Pagina de raportare”), transmite adevărul.ro. 

  • Ce este un profil fals?

Potrivit Facebook, în fiecare zi sunt blocate milioane de încercări de a crea conturi false pe această platformă, conturi „create cu intenția de a ne încălca politicile”. Pe Twitter, conturile care se dau drept o altă persoană, marcă sau organizație sunt suspendate permanent pentru fraudă de identitate, în conformitate cu politica platformei. Cu toate acestea, pe Twitter, un cont cu un nume de utilizator similar sau un aspect similar, cum ar fi aceeași imagine de profil, nu încalcă automat politica de fraudă de identitate.

Expresul.md

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *