Circa 78 de mii de persoane sunt cu probleme mintale, inclusiv 10 mii de copii

Imagine simbol, sursa agora.md

În Republica Moldova se înregistrează o rată destul de înaltă a incidenței și prevalenței prin tulburări mintale și comportament, fiind alarmantă la copii și adolescenți. În 2022, 78 de mii de persoane erau afectate, dintre care circa 10 mii sunt copii. Despre aceasta a vorbit ministra sănătății, Ala Nemerenco, în cadrul unui eveniment dedidcat sănătății mintale, transmite IPN.

Potrivit ministrei, puțini oameni au acces la servicii medicale de calitate în caz de o problemă mintală. Sănătatea mintală și bunăstarea mintală este o prioritate pe agenda ministerului. În procesul lung de reformare a serviciilor de sănătate mintală s-a pus accentul pe o viziune integrată a problemei de sănătate mintală de sercicii medicale și cele sociale.

Astăzi, în Moldova, în afara serviciilor oferite în trei spitale de psihiatrie de la Chișinău, Bălți și Orhei, sunt dezvoltate servciii de sănătate mintală și comunitare în 40 de centre în toate raioanele și municipiile din țară. Aceste centre oferă persoanelor cu probleme de sănătate mintală asistență medicală, dar și sprijin și reabilitare psiho-socială. Ministra a remarcat că pandemia a creat o criză globală a sănătății mintale, alimentând stresul și afectând sănătatea mentală. Numărul tulburărilor de anxietate și depresie a crescut cu 25% doar în primul an de pandemie.

Ala Nemerenco a mai spus că aproape un miliard de persoane în lume trăiesc cu o tulburare mintală. Trei milioane de oameni mor în fiecare an din cauza consumului excesiv de alcool și la fiecare 40 de secunde are loc un suicid, iar la fiecare suicid au loc alte 20 de încercări. Cea mai mare rată de suicid este în rândul adolescenților.

În ultimii ani, a existat o recunoaștere din ce în ce mai mare a rolului important pe care îl joacă sănătatea mintală în atingerea obiectivelor de dezvoltare globale, așa cum este ilustrat de includerea sănătății mintale în Obiectivele de dezvoltare durabilă. Depresia este una dintre principalele cauze de dizabilitate. Suicidul este a patra cauză de deces în rândul tinerilor de 15-29 de ani. Persoanele cu probleme grave de sănătate mintală mor prematur – cu două decenii mai devreme – din cauza unor condiții fizice care pot fi prevenite.

Ziua Mondială a Sănătății Mintale este marcată anual la 10 octombrie.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *