Campania de depistare precoce a cancerului mamar este în plină desfășurare la Ungheni

Foto simbol. Sursa foto: trm.md

Mașina radiologică de depistare a cancerului mamar a ajuns și la Ungheni, în cadrul campaniei  de depistare precoce a cancerului mamar, de informare și promovare a sănătății glandelor mamare.

Aici, femeile vor putea efectua gratuit examinarea clinică obligatorie a sânilor, cele cu vârsta de până la 40 de ani vor face ecografia glandelor mamare, iar femeile de peste 40 de ani – examenul mamografic și ultrasonografic. Lucrătorii medicali din cadrul Centrului de Sănătate Ungheni oferă femeilor consultații medicale și le vor instrui cum să-și autoexamineze glandele mamare.

Campania vizează și femeile refugiate din Ucraina.

Potrivit lui Oleg Belbas, șeful Centrului de Sănătate Ungheni, în perioada18 – 23 octombrie, au fost efectuate 31 de mamografii, dintre care, în 4 cazuri au fost depistate patologii ale glandei mamare, iar în alte două – suspecție de cancer mamar. „Aceste cifre evidențiază importanța campaniei, deoarece detectarea precoce a acestor afecțiuni poate crește semnificativ șansele de tratament eficient.”, a accentuat dânsul.

Totodată, conform informațiilor oferite de către șeful Centrului de Sănătate Ungheni, în anul 2020 au fost depistate 25 de cazuri de cancer mamar, dintre care 8 tardive. În următorul an, au fost depistate 22 de cazuri, dintre care 8 în stadii tardive, iar în 2022, au fost 21 de cazuri, dintre care 5 tardive. În 2023, au fost depistate 31 de cazuri de cancer mamare, dintre care 15 în stadii tardive. „Aceste date statistice sunt regretabile. Faptul că aceste cauze sunt depistate tardiv demonstrează că atât și femeile trebuie să fie mai responsabile și să se adreseze la medic pentru control profilactic regulat, cât și medicii de familie ar trebui să acorde o atenție sporită examinării glandelor mamare ale pacientelor”, a mai adăugat dânsul.

Programul-pilot, care are drept scop intensificarea măsurilor de depistare a stărilor precanceroase, tumorilor benigne și a cancerului mamar în stadii incipiente, se va desfășura în perioada octombrie-decembrie. Astfel, angajații sistemului de sănătate îndeamnă persoanele să nu neglijeze sănătatea și să efectueze controlul glandelor mamare.

Totodată, Oleg Belbas, șeful Centrului de Sănătate Ungheni, a menționat că, în cadrul Centrului de Sănătate va fi deschis și un centru regional de depistare primară a cancerului glandei mamare, ce va deservi locuitorii din Ungheni, Călărași, Nisporeni și Fălești. Cabinetul va fi dotat cu echipament modern, inclusiv mamograf și ultrasonograf performant. Acesta se preconizează a fi deschis la începutul anului 2024.

 Notă: Semnele sugestive ale afecțiunilor mamare, inclusiv ale cancerului de sân, este nodul palpabil nedureros cu suprafața neregulată, dură; creșterea asimetrică a consistenței sânului – în totalitate sau într-o porțiune; retracția pielii la nivelul unei zone a sânului; retracția mamelonului; deformări ale unui sân; scurgeri mamelonare, roșeață (eritem) sau ulcerație tegumentară; roseață (eritem) sau ulcerație a mamelonului; adenopatii axilare de aceeași parte, nedureroase; durere foarte rar – numai în stadii foarte avansate.

Campania de depistare a cancerului mamar este implementată de Institutul Oncologic, în comun cu Ministerul Sănătății, cu suportul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină și Organizației Internaționale a Migrației.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *