A fost lansat un centru destinat victimelor violenței în familie și violenței sexuale

Foto simbol

Un serviciu unic, creat special pentru victimele violenței în familie și violenței sexuale a fost lansat astăzi de către Ministerul Afacerilor Interne. Centrul de Justiție Familială al Poliției a fost creat prin colaborare strânsă între autorități, societatea civilă și partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova, ca să devină un loc al încrederii și siguranței pentru femeile și copiii care se confruntă cu situații grave de violență în bază de gen.

,,Adesea, victimele se confruntă nu doar cu traume fizice și psihice, dar și cu ironii sau stigmatizare de către familie și comunitate atunci când se adresează după ajutor, pentru a scăpa de brutalitatea din propria casă. Nu doar această temă le face pe multe victime să tacă despre această experiență ci și traseul birocratic, umilitor uneori, pe care trebuie să îl urmeze dacă vor avea curajul de a-și cere dreptatea. Practic, acest parcurs întărea trauma, în loc să aline durerea. (..) Victimele violenței domestice vor fi primite într-un spațiu unde vor găsi siguranță și empatie, un spațiu în care să fie ajutate, nu judecate”, a spus Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, în cadrul evenimentului de lansare.

Datele statistice ale Inspectoratului General al Poliției, dar și rapoartele organizațiilor de profil arată că unul dintre principalele motive pentru care violența în bază de gen perpetuează în societatea noastră este reticența și frica victimelor de a interacționa cu multitudinea instanțelor și serviciilor care ar trebui să le protejeze.

În altă ordine de idei, Inspectoratul General al Poliției înregistrează o creștere anuală a numărului de sesizări ale cazurilor de violență în bază de gen, datorată sporirii capacităților profesionale a specialiștilor de a reacționa prompt, existenței mecanismelor intersectoriale de referire și intervenție, dar și sporirii nivelului de încredere a victimelor în organele de drept. Astfel, doar în anul 2022 au fost înregistrate 2471 cazuri de violență în familie; 504 infracțiuni ce atentează la viața sexuală dintre care: 222 cazuri de viol și 282 cazuri de acțiuni violente cu caracter sexual și 403 infracțiuni cu caracter sexual împotriva copiilor. Datele Comisiei de Letalitate arată că 24 femei și-au pierdut viața ca urmare a violenței din partea unui membru al familiei sau a partenerului intim, iar alte 45 de femei s-au ales cu vătămări corporale grave.

,,Prin crearea Centrului de Justiție Familială violența în familie, infracțiunile privind viața sexuală  vor fi abordate integrat prin cooperare intersectorială a specialiștilor din poliție, justiție, sănătate, medicină legală, protecție socială, sub același acoperiș, după modelele funcționării centrelor similare atât în statele europene, cât și în Statele Unite ale Americii”, a meționat Adrian Efros, ministrul Afacerilor Interne.

Centrul va activa după modelul american, care presupune că toate autoritățile și specialiștii fac echipă comună și lucrează prompt, pornind de la nevoile victimei, în interesul suprem al acesteia. Noutatea acestui serviciu pentru țara noastră constă în faptul că poliția, medicii, medicii legiști, avocații, psihologii, asistenții sociali și specialiști din mai multe ONG-uri specializate lucrează sub același acoperiș în regim 24/7 pentru femeile și copiii care au nevoie de ajutor de urgență. Specialiștii care primii vin în contact cu victima colectează probele în regim operativ. În același timp, se reduce considerabil numărul discuțiilor și interogatoriilor traumatizante pentru supraviețuitoarele violenței.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *