Vocea tinerilor a fost auzită. La Ungheni s-a desfășurat forumul celor mai activi tineri din țară

Vocea tinerilor din Ungheni și nu doar, s-a făcut auzită. Marți, 26 septembrie, la Ungheni s-a desfășurat Forumul Tinerilor Activi. Potrivit organizatorilor, acesta este un eveniment de consultare publică și asigurarare participativă a tinerilor la viața locală și socială, în special, în procesul de luare a deciziilor ce îi vizează.

În prima parte a forumului, au fost prezentate rezultatele sondajului cu privire la necesitățile tinerilor din raionul Ungheni. La sondaj au participat 362 de respondenți, dintre care 86% fete și femei, 14% băieți și bărbați, vârsta acestora fiind între 14 și 35 de ani. Subiectele de analiză au inclus autopercepția și orientările valorice ale tinerilor, agrement și petrecerea timpului liber, educație și formare, starea de sănătate a tinerilor, angajarea în câmpul muncii, comportament deviant /cu risc pentru viață și sănătate și participarea tinerilor la luarea deciziilor în localitate.

„Ca membri ai Consiliului raional al Tinerilor (CRT) din Ungheni ne implicăm de fiecare dată să facem vocea tinerilor auzită și să promovăm opiniile și interesele acestora pe agenda autorităților publice locale”, a declarat Pamela Budeanu, președinta CRT Ungheni, după care a mai adăugat: „În acest an, a fost realizat sondajul raional, în care am dorit să cunoaștem cu ce se confruntă tinerii și ce-și mai doresc. Rezultatele acestui sondaj sunt importante în elaborarea și dezvoltarea de activități, programe, servicii de tineret și a planului de activitate a CRT pentru
anul 2024”, a mai adăugat președinta Consiliului Raional de Tineret Ungheni.

Propunerile elaborate se vor regăsi în planul de activități pe componenta de tineret la nivel municipal și regional, pentru următorul an bugetar. „Suntem aici ca să vă auzim și să stabilim niște parteneriate durabile de implicare în procesul decizional. Orice politică publică care
este destinată tinerilor, obligatoriu ea trebuie să fie consultată cu tinerii. La acest forum sperăm că vor fi activități foarte utile pentru tineri, iar îndemul meu este să fiți cât mai activi, ca la final, să ajungem cu o rezoluție foarte bine structurată, cu propuneri realiste și argumentate”, a menționat Aliona Dumbrăveanu, șefa Direcției implementare politici și programe de tineret, Agenția Națională pentru Tineret.

De asemenea, a fost efectuată și o analiză a provocărilor cu care se confruntă aceștia, precum și consultarea tinerilor și a reprezentanților administrației publice locale, instituții publice și grupuri de inițiativă, structuri de tineret din raion, în vederea soluționării acestora. În cea de-a doua parte a forumului, tinerii au identificat soluții și programe ce corespund necesităților și provocărilor cu care se confruntă tinerii, fiind orientați spre patru ateliere: sănătatea și stilul de viață a tinerilor, dezvoltarea personală și participarea tinerilor, orientarea profesională și încadrarea tinerilor în câmpul muncii, prevenirea delicvenței juvenile și criminalității în rândul tinerilor.

La final, prin vot unanim, a fost adoptată de către tineri, Rezoluția forumului, ce a inclus programele și soluțiile care au fost identificate în cadrul forumului.

Activitatea a fost realizată în cadrul proiectului „Ungheni Invest”: Tinerii participă – comunitatea se dezvoltă!”, implementat de AO „Alfa Beta”, în parteneriat cu Direcția Educație Ungheni, Primăria Municipiului Ungheni, Centrul Raional de Tineret și Consiliul Raional al
Tinerilor Ungheni, în cadrul Programului „Ungheni – Capitala Tineretului 2023”, finanțat de Agenția Națională pentru Dezvoltarea Programelor și Activității de Tineret din Republica Moldova.

Tatiana Tesliuc

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *