Stop alcool în perioada sarcinii. Copii se pot naște cu dizabilități

Imagine simbol, sursa: copilul.ro

Alcoolul din sângele femei gravide ajunge la copil în urma traversării cordonului ombilical. Consumul alcoolului în timpul sarcinii poate provoca avort spontan, nașterea unui făt mort, dar și o serie de dizabilități fizice, comportamentale și intelectuale, cunoscute drept spectrul de tulburări alcoolice fetale. Cu aceste atenționări vin specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) în contextul Zilei internaționale de conștientizare a spectrului tulburărilor alcoolice fetale.

  • Sindromul alcoolului fetal (SAF);
  • Sindromul de alcool fetal parțial (pSAF);
  • Defecte congenitale legate de alcool (DCLA);
  • Tulburarea neurodezvoltării legată de alcool (TNLA);
  • Tulburarea neurocomportamentală asociată cu expunerea prenatală la alcool (TN-EPA).

„În fiecare an, la data de 09.09, la ora 09.09, marcăm Ziua Internațională de Conștientizare a Spectrului Tulburărilor Alcoolice Fetale (STAF) cu scopul de a informa femeile cu privire la pericolele consumului de alcool în perioada sarcinii și pentru a le încuraja să evite orice cantitate de alcool consumată în această perioada. Cifra 9 este un simbol al importanței unei sarcini fără alcool, cu un mesaj clar – „Zero alcool în perioada sarcinii””, precizează ANSP.

STAF reprezintă un ansamblu de afecțiuni și probleme de sănătate care pot apărea la copiii ale căror mame au consumat alcool în timpul sarcinii. Aceste tulburări sunt rezultatul expunerii fetale la alcool și pot avea efecte grave și permanente asupra dezvoltării cognitive, comportamentale și fizice a copilului.

„Republica Moldova se află în topul țărilor cu cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitor în lume, deși în ultimii ani se atestă o diminuare a acestuia: de la 19,4 litri de alcool pur pe cap de locuitor în anul 2016 la 12,9 litri în 2019 (Observatorul Global al Sănătății al OMS), totuși nivelul de consum este destul de înalt”, menționează ANSP.

Specialiștii atenționează că prevenirea STAF este de o importanță crucială pentru a evita consecințele grave ale expunerii fetale la alcool. Tulburările Alcoolice Fetale sunt 100% prevenibile, iar cea mai bună metodă este evitarea completă a consumului de alcool în timpul sarcinii sau în perioada în care femeia își dorește să conceapă un copil și nu știe cu siguranță dacă este sau nu însărcinată.

Astfel, este important să reținem:

  • Nu există o cantitate de alcool care poate fi consumată fără riscuri în timpul sarcinii;
  • În timpul sarcinii nu există niciun tip de alcool fără riscuri asociate;
  • Nu există un interval de timp în sarcină când consumul de alcool este lipsit de riscuri.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *