Puterea magică a unui singur ou. Nimic nu satură mai tare și nu ține de foame mai bine

Imagine: noi.md

Deși e mic ține de foame mult timp. În acest aliment găsim proteine etalon, cu bioeficiență maximă pentru sinteza de țesuturi noi. Beneficiile pentru sănătate sunt surprinzătoare și mai mult decât atât, nu îngrașă fiind un aliat în curele de slăbire, scrie ziarulnational.md

Este vorba de ou, un aliment cu o valoare nutritivă complexă. Dr. Mihaela Bilic spune că nimic nu satură mai tare și nu ține de foame mai bine decât oul.

,,Nimic nu satură mai tare și nu ține mai bine de foame decât oul. Și asta cu numai 80 calorii. Mai puneți lângă el un iaurt, o felie de pâine prăjită, 2-3 ridichi, castravete și ardei gras și masa-i gata! Unde mai pui că oul e colecistokinetic, stimulează bila leneșă și îmbunătășește digestia. Adevărul e că oul în sine e un aliment magic, un concentrat de nutrienți”, a precizat nutriționistul.

Un ou de aproximativ 50 de grame conține 80 de calorii repartizate astfel: 65 de calorii în gălbenuș și 15 calorii în albuș. Are 6,3 grame de proteine- 60% prezente în albuș și reprezentate în principal de albumină. Conține 5,3 grame de grăsimi, prezente exclusiv în gălbenuș, din care 200 de miligrame este colesterol.

Oul nu are glucide și nici fibre, dar are vitamina A și D, prezente exclusiv în gălbenuș și tot grupul de vitamine B, inclusiv B12 și acid folic. Un ou acoperă 30% din doza zilnică de Omega 3. Culoarea gălbenușului este dată de hrana pe care o primește găina, în schimb culoarea cojii oului ține de rasa animalului.

De ce sunt bune ouăle în alimentație:

• Cresc puterea de concentrare. Este știut rolul pozitiv al alimentelor în consolidarea puterii de învățare și concentrare, oul fiind indicat de specialiștii în acest sens.

• Ajută la dezvoltarea armonioasă a creierului. Un nutrient esențial existent în ou, numit colina, îmbunatățește dezvoltarea creierului.

De asemenea, acest nutrient poate fi găsit în cafea și lapte, exact acele alimente care se consumă la micul dejun. Colina ajută la dezvoltarea creierului fătului, dar și la prevenirea defectelor din naștere, de aceea oul fiert este recomandat inclusiv gravidelor.

• Asigură energie organismului. Oul are un conținut ridicat de proteine care reduc pofta de mâncare, oferind organismului energie. Este recomandat la micul dejun consumul de ouă fierte. Cel mai bun mod de preparare este fierberea.

• Previn apariția cheagurilor de sânge. Proteinele din galbenușul de ou sunt responsabile de inhibarea acțiunii de formare a cheagurilor.

Deși ouăle sunt alimente pline de nutrienți, vitamine, calciu și fier, mâncate în cantități mari, acestea pot provoca o serie de probleme de sănătate.

Atenție maximă însă la câte ouă consumați, dacă persoana este sanatoasă, poate mânca și două-trei oua pe zi, însă dacă este diagnosticată cu anumite boli ale ficatului său are colesterolul mărit, va trebui să se limiteze la un consum de maximum cinci ouă pe săptămână.

În schimb, copiii pot consuma și sase ouă pe săptămână, fiindcă ei au un necesar de lipide mai mare. Trebuie ținut cont de faptul că un ou conține aproximativ 220 de miligrame de colesterol, fiind practic unul dintre alimentele cu cel mai ridicat nivel de colesterol.

De aceea, medicii avertizează că un consum excesiv de ouă poate conduce la probleme grave de sănătate, precum ateroscleroza.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *