Cei mai mulți ungheneni mor din cauza bolilor aparatului circulator și a accidentelor cerebrovasculare, spun specialiștii DCSP

În perioada 14-21 septembrie 2023 va fi marcată Săptămîna Mondială de acțiune pentru prevenirea Bolilor Nontransmisibile (BNT) cu genericul: ”Momentul îngrijirii este acum”.

Potrivit statisticilor, în raionul Ungheni, în perioada anilor 2020-2021 la 100.000 populație calculată, cel mai des mortalitatea este cauzată de următoarele boli nontransmisibile:

  • Pe locul I se poziționează bolile aparatului circulator, accidente cerebrovasculare ACV – 54,9 %;
  • Pe locul II se poziționează tumorile – 16,8%;
  • Pe locul III se poziționează Bolile Aparatului Digestiv -7,0 ;
  • Pe locul IV se poziționează – traumele; otrăvirile habituale – 4,8%. În total – 83,5%.

”Asigurarea la 80% din populația cu boli nontransmisibile care vor avea accesibilitate la serviciile de diagnosticare de bază și medicamente esențiale, inclusiv genetice, pentru a trata bolile netransmisibile prioritare majore. Monitorizarea Programului Teritorial Ungheni de Prevenire și Control al Bolilor Bontransmisibile pentru anii 2023-2027, după aprobarea acestuia, se va efectua în temeiul unui Program de Acțiuni privind implimentarea acestuia la nivel de Sistem Medical Teritorial și Societate Civilă pentru perioada anilor 2023-2027, unde se va evalua anual progresele obținute și informarea corespunzătoare a APL-2, Ministerul Sănătății din Republica Moldova, anuală, către 27.12.2027 prevăzute de Programul Național de Prevenire și Control al Bolilor Nontransmisibile: pentru anii 2023-2027”, spune Alexandr Cornei, șeful Centrului de Sănătate Pulblică Ungheni.

Conform statisticii mondiale ale OMS, din cauza bolilor nontransmisibile anual decedează – 41 mln. oameni, constituind 71% din totalul deceselor globale, inclusiv – 15 mln. decese premature – la persoanele cu vîrstele 30- 69 ani, decese evitabile. Din totalul BNT înregistrate la nivel global, ele au următoarea poziționare ( cele 71 %). Printre cele mai răspândite sunt bolile aparatului circulator (BAC) accidente cerebrovasculare (ACV) – 17,9 mln decese – sau 43,6% din totalul deceselor, apoi urmează cancerul – 93 mln decese – sau 22,7 % din totalul deceselor, Bolile Obstrucționale Pulmonare Cronice (BOPC) neinfecțioase – 4,1 mln decese sau -10,0 % din totalul deceselor și diabetul zaharat (DZ – tipurile 1+2) – 2 mln din totalul deceselor alcătuind 4,9%.

Conform Strategiei Naționale de Dezvoltare ”Moldova Europeană 2030” și a estimărilor privind principalii factori de risc, care determină povara bolilor netransmisibile, Programul Național dePrevenire și Control al Bolilor Nontransmisibile pentru anii 2023-2027, inclusiv și a celui Teritorial Ungheni, ce va fi elaborat în trimestrul IV a anului 2023.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *