Buletinul, permisul de conducere, pașaportul dar și alte acte de identitate vor fi disponibile în curând și pe telefon

Autoritățile Republicii Moldova intenționează să lanseze aplicația mobilă EVO, care își propune să facă conexiunea dintre cetățean și stat mai facilă, până la sfârșitul acestui an. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat din cadrul Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Mihai Lupașcu, pe 6 septembrie. Oficialul susține că, în prima etapă, aplicația va pune la dispoziția cetățenilor actele de identitate digitalizate. La fel, direct din telefon, vor putea fi procesate plățile guvernamentale, scrie newsmaker.md. 

„În prima instanță o să avem identitatea digitală. Adică buletinul de identitate, permisul de conducere, pașaportul și alte acte de identitate vor fi disponibile pe telefon. Aplicația ne va permite să utilizăm aceste acte fără să le purtăm cu noi în format hârtie. Așadar, actele disponibile vor fi echivalate cu actele clasice, pe teritoriul Republicii Moldova”, a declarat Mihai Lupașcu.

Oficialul susține că, inițial, aplicația va pune la dispoziția cetățenilor, pe lângă actele de identitate digitalizate, și moduri de plăți guvernamentale, pentru serviciile prestate de stat. Ulterior, aplicația ar urma să fie completată cu noi funcții, care să faciliteze interacțiunea dintre stat și cetățean. Aplicația mobilă a fost gândită și creată după o aplicație similară, disponibilă în Ucraina, care s-ar bucura de mare succes în rândul utilizatorilor.

„Avem exemplul Ucrainei, care are o asemenea aplicație și are un succes foarte mare. Vrem să îi dăm cetățeanului un instrument simplu de interacțiune cu statul, la fel cum se întâmplă asta în Ucraina”, a menționat secretarul de stat Mihai Lupașcu.

De altfel, potrivit oficialului, digitalizarea completă a serviciilor în Republica Moldova este unul dintre obiectivele Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizări, pentru următoarea perioadă.„Avem un scop – de a crea un viitor complet digital, unde toate serviciile vor fi complet digitalizate”, a mai precizat Lupașcu.

Amintim că ministrul Economiei Dumitru Alaiba a anunțat în martie că autoritățile lucrează la lansarea unei aplicații, responsabilă de interacțiunea statului cu cetățenii. Oficialul le-a solicitat cetățenilor să aleagă denumirea viitoarei aplicații, din mai multe nume disponibile. Ulterior, Alaiba a anunțat că, conform votului, aplicația se va numi „EVO”: „Ne va ajuta să ne desfășurăm activitatea cu mai multă ușurință și eficiență. Și asta ne apropie și mai mult de rezultatul final”, a scris Alaiba atunci pe Facebook.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *