Unul dintre cei mai longevivi oftalmologi din Ungheni s-a retras, după 58 de ani, din activitate

După aproape 60 de ani de activitate în domeniul oftalmologic, a decis că e timpul să se retragă. Decizia luată s-a bazat pe mai mulți factori: unul ar fi vârsta înaintată, dar și problemele de sănătate cu care se confruntă, iar pe de altă parte, amprenta a pus-o și inovațiile, care sunt din ce în ce mai performante în domeniul oftalmologic și, cu care nu poate ține pasul.

Vorbim de Eugenia Eni, care a profesat timp de 58 de ani, în calitate de medic oftalmolog la Spitalul Raional Ungheni și la Centrul de Sănătate din municipiu.

„M-am gândit că îmi e de ajuns…”, spune Eugenia Eni, care spune că i-a plăcut foarte mult această profesie. „Nici până în ziua de azi nu regret că am îmbrățișat această meserie. Practic, jumătate din viață am petrecut-o la lucru… Iată, așa mi-a trecut toată viața…”, a mai spus ea.

„Vă suntem recunoscători pentru toată munca și sănătatea pe care ați depus-o în toți acești ani, în domeniul oftalmologic. Într-adevăr, este un stagiu de muncă demn de admirat. Avem foarte mult de învățat de la asemenea persoane”, a spus și Elvira Stati, vicedirectoarea Spitalului Raional Ungheni.

În toți acești ani a examinat, a operat și a prescris tratamente unui număr ce depășește ordinul miilor de pacienți. Colegii de breaslă o caracterizează ca fiind un specialist dedicat și un Om cu literă mare.

„Din 1982, am muncit alături de ea zeci de ani, cot la cot”, spune Mihail Serbianu, medic otorinolaringolog, caracterizând-o ca fiind o persoană devotată și dedicată meseriei pe care a îmbrățișat-o și a profesat-o atâția ani. „Această doamnă, la prima vedere firavă, de fapt are un caracter și o voință de invidiat. Pe parcursul anilor, nu am auzit niciodată cuvintele „Nu pot”, „Nu vreau”, „Nu știu”. A avut doar un singur principiu – „Trebuie” și „Cine, dacă nu eu”? Mii de operații efectuate, fiind și primul medic oftalmolog care a făcut operație de cataractă în raion. Nu orice raion se putea mândri, pe atunci, cu astfel de posibilități. De fapt, prin ceea ce a făcut, a scris o filă importantă în istoria Spitalului Raional Ungheni și, în special, în domeniul oftalmologic. A purtat cu demnitate și mândrie halatul alb și a fost fidelă acelui jurământ dat cu 58 de ani în urmă”, a mai adăugat Mihail Serbianu.

„Când am venit în urmă cu 20 de ani la lucru, doamna Eni mi-a fost în permanență alături. Am învățat de la ea multe lucruri utile în profesia noastră. A ales și a parcurs un drum foarte frumos, cu o carieră de invidiat în domeniul oftalmologiei. Îmi pară rău pentru faptul că pleacă”, a adăugat Stela Harabajiu, medic oftalmolog.

Și Diana Puiu, medic oftalmolog, a avut la adresa medicului doar aprecieri, în special pentru profesionalismul de care a dat dovadă, în decursul anilor: „Pe dumneaei am găsit-o ca un exemplu, un standard al oftalmologiei în Ungheni. Aș dori să-i mulțumesc pentru învățăturile sale. Școala veche o apreciez pentru doctorii pe care i-a creat și ni i-a dăruit. A avut o disciplină care, din păcate, le lipsește multora. Până la urmă, medicina e o armată, iar doctorii sunt mereu pe terenul de luptă. A fost, într-adevăr, o luptătoare. Mi-aș fi dorit să mai rămas, să mai lupte alături de noi”.

După atâția ani petrecuți la locul de muncă, Eugenia Eni afirmă că acum va avea mai mult timp liber, pe care-l va folosi pentru mai multă odihnă. „Acum, că voi avea mai mult timp liber, îmi voi acorda mai multă atenție mie, voi ieși mai des la plimbare, și voi avea mai multă grijă de sănătate”, a sublinit medicul oftalmolog.

Administrația Spitalului Raional Ungheni i-a oferit o diplomă și un suport financiar pentru aportul considerabil adus sistemului medical din raionul Ungheni.

Tatiana Tesliuc


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *