Satul Petrești intră în carantină pentru 45 de zile

Imagine simbol, sursa: romanialibera.ro

La Petrești a fost identificat un caz de pestă porcină africană (PA). Acest lucru a fost confirmat pe 31 iulie, prin testări de laborator, în exploatația comercială de porcine, amplasată în extravilanul localității.

Comisia pentru Situații Excepționale a raionului Ungheni a aprobat planul de măsuri complexe de combatere, fiind în desfășurare acțiuni de eradicare a focarelor, cu implicarea tuturor structurilor raionale și specialiștilor de la nivelul central al ANSA.

Serghei Gorea, primarul comunei Petrești, îndeamnă toți locuitorii să fie receptivi și să se conlucreze cu echipele mobile din cadrul ANSA, care sunt în teritoriu. „De asemenea vă atenționez că este interzisă comercializarea cărnii de porc pe teritoriul comunei, pentru 45 de zile, iar despre reluarea comerțului, ulterior vom fi informați de Comisia Situații Exceprionale din raionul Ungheni”, a menționat Serghei Gorea.

În jurul focarului au fost stabilite zonele de restricții (zona de protecție 3 km şi zona de supraveghere 10 km), fiind restricționată mișcarea porcilor din fermele comerciale din aceste zonă, precum și mișcarea porcilor din exploatații non profesionale din întreg arealul raioanelor afectate, dar și comercializarea cărnii obținute de la aceștia.

La data de 1 august, la Consiliului raional Ungheni a avut loc ședința Comisiei pentru situaţii excepţionale a raionului unde s-au stabilit măsurile de сuраrе și lichidare а focarului de pestă porcină africană în satul Petrești și prevenirea răspândirii maladiei în localitate și teritoriul raionului Ungheni.

În acest context, ANSA solicită proprietarilor de porcine, să informeze urgent subdiviziunile teritoriale pentru siguranța alimentelor, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreți.

Totodată, în contextul desfășurării procesului activ de recoltare a cerealelor, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, îndeamnă fermierii să evite hrănirea porcilor cu cereale proaspăt recoltate,  acestea ar putea fi potențial contaminate de către mistreți cu virusul PPA și să evite utilizarea în hrana animalelor a resturilor culinare.

„Tot în acest context, solicităm cetățenilor să nu procure animale fără certificate sanitar- veterinare și produse alimentare din locuri neautorizate. Să nu cumpere produse alimentare din carne de porc din țările vecine, în scopul aducerii acestora în Republica Moldova, deoarece vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl reprezintă”, au subliniat inspectorii ANSA.

NOTĂ: În cazul morții și nimicirii porcilor din cauza PPA, despăgubiri vor primi doar proprietarii a căror animale au fost identificate și înregistrate în conformitate cu prevederile Legii nr. 231/2006 privind identificarea și înregistrarea animalelor. De asemenea, ANSA este dispusă să acorde persoanelor, care au notificat despre depistarea unor cadavre de mistreți și locul amplasării acestora, recompense în mărime de 50 euro, pentru fiecare cadavru notificat.

Pe parcursul anului 2023, în Republica Moldova au fost înregistrate 17 focare de PPA, dintre care 14 la porcii domestici, 3 la porcii mistreți. Au  fost nimiciți din cauza bolii 334 porci și 21 mistreți.

În perioada anilor 2020 – 2022 au fost notificate 27 de focare, dintre care 21 la porcii domestici și 6 la porcii mistreți. Nimiciți din cauza bolii fiind 31 mii 333 porci domestici și 176 mistreți.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *