Salariul pedagogilor va fi majorat de la 1 ianuarie 2024

Imagine simbol: www.b1.ro

Salariul pedagogilor va crește de la 1 ianuarie 2024. Anunțul a fost făcut astăzi de către ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, transmite MOLDPRES. 

Ministrul a recunoscut că în prezent salariul pedagogilor „este insuficient” și a spus că acesta va fi majorat la începutul anului viitor, „așa cum se întâmplă în cazul tuturor bugetarilor”.

Totodată, oficialul a afirmat că majorări semnificative ale salariilor profesorilor, vor putea fi făcute atunci când resursele alocate sistemului educațional vor fi gestionate și repartizate mai eficient. „Precizez că atunci când vorbim despre majorări semnificative de 30, 40 sau 50 la sută a salariului, trebuie să înțelegem că realist vorbind acestea nu se vor produce atât timp cât nu vom face uz mai eficient de resursele financiare care sunt alocate sistemului nostru educațional. Trebuie să facem mai mult cu resursele pe care le avem, să le cheltuim mai responsabil, și aici MEC va avea o abordare stimulativă: vom oferi stimulente pentru părinții care vor alege să-și dea copiii la școli mai bune din apropiere, vom investi masiv cel puțin într-o școală la nivelul unui raion pentru ca ea să corespundă standardelor și să devină un pol de atracție pentru părinți. Dacă vom reuși să facem lucrul ăsta suficient de rapid, vom avea și resurse necesare ca să putem să ajungem acel nivel de salarizare pe care și-l dorește toată lumea”, a menționat Dan Perciun.

Ministrul a precizat că Republica Moldova cheltuie 5,8 din Produsul Intern Brut pentru educație, mult mai mult decât media europeană în acest sens. Pentru comparație, România cheltuie 3,2 la sută din PIB pentru sistemul educațional.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *