Opinii / Lucia Bacalu: Bacalaureatul unor așa-zise vedete

Lucia Bacalu

De la un timp, tare ușor te mai faci vedetă. Te filmezi zi de zi ba dansând, ba strâmbându-te în cameră, ba machiindu-te, și gata: ești în centrul atenției internetului. De multă minte nu e nevoie. Dimpotrivă, în acest caz, vorba scriitorului rus, Aleksandr Griboedov, prea multă minte strică.

Chiar recent, a apărut o știre curioasă: vedetele TikTok-ului moldovenesc au picat examenele de BAC. TikTok-ul e un fel de mahala pe internet, dar care e urmărit de milioane de adolescenți și tineri, inclusiv din Republica Moldova. Nu am înțeles încă până la capăt care e menirea sa. Din punctul meu de vedere, și am mai spus-o undeva, este o platformă de debilizare a populației, mai ales a celor tineri, care încă nu au formată o gândire analitică, psihicul încă le este în dezvoltare.

Iată că „fetițe cu fițe” și băieței din aceeași tagmă au dibuit bine că pot câștiga, datorită acestei platforme. Pot câștiga faimă, pot câștiga bani. De ce să nu o facă? Și unde în altă parte ar putea să se manifeste dacă ținem cont de capacitățile lor intelectuale?

Dar Dumnezeu cu ei și cu ele. Este alegerea lor și a părinților, bănuiesc. Nu cred că părinții nu știu de preocupările copiilor lor.
Trist și îngrijorător este faptul că aceste adolescente și adolescenți devin, pe parcurs, un model pentru mulți dintre semenii lor.
Pe vremuri, îmi amintesc, o parte dintre tineri renunțau să mai învețe și să-și continue studiile la facultăți, motivând prin faptul că un simplu muncitor câștigă mult mai bine și mai mult decât un profesor. Nu știu câți dintre aceștia consideră azi că au făcut, în adolescența lor, alegerea corectă sau câți – că au greșit. Cu siguranță, unii regretă.

Istoria se repetă. Și, din păcate, ar putea lua o amploare mai mare. Câți oare dintre adolescenții și tinerii noștri de azi se uită cu admirație și invidie la duduița care, la doar 18 ani, a reușit să-și cumpere o mașină luxoasă, de peste 100 mii de euro, din banii câștigați, cică, de ea în urma postărilor pe platformele din internet? Foarte mulți, cred eu.

Cum oare au reacționat aceștia la știrea că acea duduiță nu a fost în stare să ia măcar o notă de 5 la unul dintre examenele de BAC? Ce concluzie pot trage ei? Simplă: iată că fără BAC, fără note mari la liceu, poți să ai de toate și să câștigi cu ușurință sute de mii de euro.
Doar că tinerii noștri, o parte dintre ei, nu cred că se gândesc că acea duduiță, pur și simplu, la un moment dat, s-a aflat la locul potrivit și norocul i-a surâs. A fost un fel de loterie.

Pe de altă parte, pe mine personal mă bucură un aspect al acestei istorii. În sfârșit, examenele de bacalaureat au devenit corecte, la fel și notele. S-a încheiat acea epocă, când părinții „cumpărau” notele la examenele de BAC și te trezeai că unii elevi mediocri, care abia de  promovau clasa din cauza notelor slabe la disciplinele școlare, luau note de 9 sau chiar 10 la examenele de bacalaureat exact la aceleași discipline școlare. Minunăție, nu alta.

Iată că acum, se pare, lucrurile s-au schimbat. Pe acele „vedete” ale TikTok-ului nu le-a ajutat nici faima, nici banii. E deja bine.

logo pin


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *