Municipiul Ungheni, marcat de „Capitala Tineretului 2023” și de Zilele orașului. Interviu cu Dionisie Ternovschi, viceprimarul municipiului Ungheni

A devenit deja o tradiție, ca în luna august, atunci când revin acasă și cei plecați departe în lume, municipiul Ungheni să organizeze diverse evenimente, în care să se regăsească oricine, de la mic la mare.
Ce a reușit să facă Primăria până acum și ce urmează? La aceste, dar și la multe alte întrebări, răspunde viceprimarul municipiului Ungheni, responsabil de domeniul social, cultură, tineret și sport, Dionisie TERNOVSCHI.

– Să începem discuția noastră despre… tineri. Se știe că pe 12 august este celebrată Ziua Internațională a Tineretului (ZIT), eveniment marcat anual inclusiv la Ungheni. De data aceasta, însă, a fost altfel.
A fost altfel, dat fiind faptul că municipiul Ungheni este Capitala Tineretului 2023, ceea ce ne onorează, dar și ne responsabilizează. Înainte de a vorbi despre acest eveniment, aș vrea să fac o retrospectivă a tot ce s-a întâmplat de la începutul anului în cadrul Capitalei Tineretului, un program național al Ministerului Educației și Cercetării, finanțat de Agenția Națională pentru Dezvoltarea Programelor și Activității de Tineret. Reamintesc că anual luptă pentru acest titlu numeroase localități, fiind selectată cea care poate convinge mai bine că merită să fie capitala tineretului. Ungheni a fost prima capitală a tineretului, în 2011. A doua oară, titlul ne-a revenit în 2023.

– Dumneavoastră, fiind „motorul” tuturor acțiunilor desfășurate pentru a obține titlul „Capitala Tineretului 2023”, ați putea să ne spuneți și câte ceva din culise?
Să știți că în spatele acestui titlu este o muncă enormă, efectuată de Primăria Ungheni. Pentru a obține titlul de Capitala Tineretului, există diverse formulare, care trebuie completate și depuse la ministerul de resort. A trebuit să venim cu argumente forte de ce anume Ungheniul trebuie să devină Capitala Tineretului 2023. O echipă întreagă de la primărie a lucrat timp de câteva luni bune, adunând informația necesară, generând idei pentru proiecte și eventuale activități, completând formulare, identificând parteneri cu care am putea lucra ulterior. Ne-am ambiționat, ne-am dorit ca acest titlu să revină la Ungheni și am reușit.

– Ca de obicei, Ungheniul nu se dezminte
Așa este. Primăria a continuat să muncească, pentru a identifica organizațiile obștești care să implementeze cele planificate. Am încercat să convingem cât mai multă lume să se implice. În final, au fost selectate trei asociații obștești, care și-au elaborat propriile activități, reieșind din proiectul propus de primărie. Ne-am dorit cu toții ca aceste activități pentru tineret să fie cât mai vizibile și cât mai diversificate, pentru că tinerețe nu înseamnă doar distracție. Este vorba de dezbateri, instruiri, de valorificarea unor mini-granturi pentru realizarea de proiecte și așa mai departe. Suportul acordat de Guvern, de circa un milion de lei, a fost oferit, în totalitate, celor trei asociații obștești selectate: „Alfa Beta”, „Făclia” și Centrul de Dezvoltare Personală.

– Ce s-a realizat până la momentul de față?
Voi începe cu celebrarea Capitalei Tineretului, în luna aprilie, care, de fapt, a fost un eveniment de lansare a Programului la Ungheni. Cred că unghenenii își amintesc acel alai de pe strada Națională, cu majorete, cu foarte și foarte mulți tineri. Evenimentul a continuat până seara la Palatul de Cultură.
Totuși, mult mai importante au fost evenimentele ce au urmat. Voi menționa Târgul locurilor de muncă, instruirile, unde tinerii au învățat cum să elaboreze un proiect, cum să obțină un grant, cum să-și transpună în practică ideile, cum să se asocieze, să-și găsească parteneri. E o adevărată școală, o experiență utilă – așa se educă viitorii oameni de afaceri, viitorii lideri.
La fel de importantă a fost deschiderea hub-ului pentru tinerii antreprenori IDEA. Acest spațiu a fost amenajat urmare a unui sondaj printre tineri, desfășurat anul trecut. Anume ei, în majoritate, și-au exprimat dorința de a avea un spațiu al lor, unde să se adune, să discute, să petreacă timpul util, să se recreeze. Acest spațiu a fost amenajat în incinta Palatului de Cultură, cu intrare separată. Aici este tot de ce au nevoie tinerii pentru studii și divertisment. Amenajarea și dotarea lui au fost posibile, datorită unui suport financiar din partea UNICEF.

– Recent, și-a reînceput activitatea și Centrul municipal de tineret, după o pauză de circa trei ani.
A fost angajată în calitate de directoare a acestui Centru o tânără ambițioasă, Elena Burlacu. Contăm mult pe implicarea ei și sperăm că, în scurt timp, activitatea de aici se va face simțită. Prin intermediul Centrului mizăm să atragem fonduri extrabugetare pentru realizarea de noi proiecte pentru tineri. Cu siguranță, vom face o echipă bună ca, în final, să aibă de câștigat tinerii ungheneni, dar și municipiul Ungheni.

– Punctul culminant, se pare, a fost Ziua Internațională a Tineretului.
Și am demonstrat cum pot fi conjugate eforturile ca să fie organizat un amplu eveniment cu surse financiare reduse, s-a demonstrat cum o asociație obștească (AO „Alfa Beta”) poate să unească în jurul ei parteneri locali și străini, organizații necomerciale, autorități locale și centrale, pentru unul și același scop. Ne bucurăm că la eveniment a participat președintele Parlamentului, Igor Grosu, secretarul de stat de la Ministerul Educației și Cercetării, Sergiu Gurin, directorul Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Programelor și Activității de Tineret, Ion Donea. Deși planificase o deplasare de scurtă durată, președintele Parlamentului s-a reținut la noi pentru cinci ore, căci i s-au părut foarte interesante activitățile organizate. În acea zi, am reușit să promovăm Calea Ferată din Moldova, care are nevoie de un re-start, a fost promovată Gara Internațională – circa 250 de tineri din toată țara au venit la Ungheni cu trenul, au vizitat Piața Independenței, au mers în Parcul „Micul Cluj”. I-am văzut implicați în diverse activități. M-am convins că tinerii noștri sunt dornici de a învăța, de a-și dezvolta noi abilități, de a comunica. Am văzut că s-au făcut noi legături între ei. Sloganul regiunii noastre – „Unde ne conectăm” – s-a regăsit perfect în sărbătoarea din 12 august.

– Ce urmează?
Sunt preconizate noi activități, la fel de importante. Va fi anunțat un nou apel de granturi pentru grupurile de inițiativă de tineri. În septembrie, va fi organizată o competiție la hipism, care, cu siguranță, va aduna mii de tineri de peste tot. Ținem mult la acest turneu, care a devenit tradițional la Ungheni. De data aceasta, va fi organizat în cadrul „Capitalei Tineretului 2023”. Ulterior, va avea loc și o Gală a tinerilor, căci avem mulți tineri talentați, inteligenți, activi, care trebuie menționați. Va fi elaborat și lansat un album cu genericul „Ungheni – oraș al tinereții”, ca să ne amintească tuturor despre Capitala Tineretului 2023.

– Ne așteaptă noi zile, la fel de importante, cu multe evenimente frumoase.
Așa este. De Zilele municipiului Ungheni avem o agendă amplă, cu inaugurări de obiective nou-construite sau reconstruite, cu spectacole, festivaluri, târguri etc. Pe 28 august, de hram, așteptăm înalți oaspeți, atât de la Chișinău, cât și din orașele înfrățite. În acea zi, va fi inaugurat Centrul de Informare Turistică, unicul de acest gen din Republica Moldova, cu un sediu autonom, construit de la zero și care va promova tot ce are mai bun regiunea noastră. Construcția lui a fost posibilă, grație Proiectului „Acțiuni durabile pentru creștere economică prin turism”, finanțat de Uniunea Europeană.
Tot datorită acestui proiect, a fost achiziționată o scenă profesionistă, iar unghenenii vor avea posibilitatea s-o admire în zilele cu spectacole de la sfârșitul lui august. Totodată, în Ungheni vor fi instalate 30 de indicatoare turistice, care să-i ajute pe oameni să găsească cele mai reprezentative obiective de importanță istorică, culturală și economică. Noi, cei de aici, suntem deja obișnuiți cu ele și nu le observăm. Cei care ne vizitează, însă, le remarcă. Centrul de Informare Turistică, cu siguranță, le va pune în valoare, la fel cum va pune în valoare și obiectivele economice, industriale. Producătorii locali vor putea să-și expună produsele aici, să ofere cataloage, ca să fie mai vizibili pentru turiști și pentru potențiali investitori.
Am considerat util ca în subsolul acestui centru să amenajăm și grupuri sanitare, un veceu public, de care era nevoie în acea zonă.

– Centrul de Informare Turistică nu va fi unicul obiectiv ce va fi inaugurat pe 28 august.
În acea zi, vom efectua o vizită, cu oaspeții noștri, și pe strada Boico, o stradă reconstruită recent. Nu a fost renovată de 50 de ani, iar acum, grație banilor europeni, a fost posibil acest lucru. Au fost construite aici și parcări, și piste de bicicliști, și trotuare pentru pietoni. E o stradă ce corespunde tuturor rigorilor.

– Tot în acea zi va fi inaugurat și Ghișeul Unic din cadrul Primăriei.
Ghișeul Unic este un alt proiect ambițios al nostru. Și în acest caz, s-a ținut cont de doleanțele cetățenilor, care, la fel ca autoritățile, își doresc o comunicare mai eficientă, o soluționare mai rapidă a problemelor. Iată că acest Ghișeu vine să rezolve toate aceste probleme, iar amenajarea și dotarea lui a fost posibilă, grație Programului „EU4Moldova: regiuni-cheie”. Va fi un spațiu prietenos pentru oameni, unde fiecare va primi informațiile de care are nevoie, va putea depune cereri sau primi actele necesare. Nimeni nu va mai trebui să meargă din birou în birou pentru a-și rezolva problema. Mai mult decât atât, atunci când va fi nevoie, specialiștii primăriei vor coborî la cetățean. Oamenii vor beneficia de toate serviciile într-un singur loc – la Ghișeul Unic.

– Dacă tot vorbim despre Zilele orașului, ce evenimente îi mai așteaptă pe ungheneni?
Sunt programate câteva zile de spectacole, cu participarea artiștilor locali și naționali. Startul va fi dat pe 26 august. Pe 27 august, vom organiza ediția a II-a a Festivalului „UnFolk”, la care se vor aduna interpreți de folk de peste tot. Va fi o seară magică, marca Ungheni. Pe 28 august, începând cu ora 10:00, pe strada Națională, va fi desfășurat un târg al meșterilor populari și producătorilor locali. Spre seară, va fi organizat, în premieră, un alai, care să reprezinte diversitatea oamenilor și activităților din Ungheni, să reprezinte, de fapt, ceea ce suntem noi. Invităm toți doritorii să se alăture. Seara, va fi un concert de zile mari, cu participarea unor artiști din Chișinău.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *