Moldovenii vor putea obține mai ușor pașaportul. A fost simplificată procedura de solicitare

Imagine simbol

Agenția Servicii Publice (ASP) a anunțat pe 3 august că procedura de solicitare a paşaportului a fost simplificată. Acum, la depunerea cererii pentru perfectarea unui pașaport, nu este obligatorie prezentarea documentelor de stare civilă și nici a buletinului de identitate pentru persoanele cu vârsta de peste 16 ani.

Potrivit Agenției Servicii Publice, „procedura de solicitare a paşaportului cetăţeanului Republicii Moldova a fost simplificată considerabil, urmare a modificărilor operate anterior în mai multe acte normative”.

Astfel, potrivit prevederilor actuale, la depunerea cererii pentru perfectarea unui pașaport:

  • nu este obligatorie prezentarea documentelor de stare civilă, inclusiv şi în cazul eliberării paşaportului pentru copil (dacă nu au intervenit schimbări în starea civilă şi în datele cu caracter personal ale părinţilor sau în datele cu caracter personal ale copilului sau dacă informaţia despre schimbările intervenite în starea civilă şi în datele cu caracter personal, despre actele și/sau documentele de stare civilă respective este actualizată în Registrul de stat al populaţiei);
  • nu este obligatorie prezentarea buletinului de identitate pentru persoanele cu vârsta peste 16 ani (cu condiţia că buletinul de identitate nu a fost pierdut, furat sau deteriorat şi este valabil).

Potrivit reprezentanților ASP în perioada estivală atestă o creștere semnificativă a numărului cererilor de eliberare a pașaportului cetățeanului Republicii Moldova.

„Pentru a nu pierde timpul, stând în rând la ghișee, vă îndemnăm să vă programați în prealabil vizita la subdiviziunile teritoriale ale ASP. Vă puteți programa: online, accesând www.asp.gov.md (programare prealabilă/programare online); prin intermediul Call-centrului, 14 909″, au menționat reprezentanții Agenției.

Cererea pentru eliberarea paşaportului cetăţeanului Republicii Moldova poate fi depusă la orice centru multifuncțional al Agenţiei Servicii Publice, iar în străinătate – la orice misiune diplomatică sau oficiu consular. Plata pentru serviciile de perfectare a pașaportului se poate face online, de pe orice dispozitiv mobil, conectat la rețeaua internet, prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice (MPay).

Totodată, la momentul depunerii cererii pentru perfectarea pașaportului, doritorii pot solicita ca acesta să vă fie livrat la domiciliul. Serviciul de livrare MDelivery a fost lansat anul trecut și face posibilă livrarea documentelor atât în Republica Moldova, cât și peste hotare.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *