Medicii din Republica Moldova ar putea fi supuși unei evaluări de licențiere o dată la 5 ani

Imagine simbol

Medicii din Republica Moldova ar putea fi supuși unei evaluări o dată la cinci ani. Ministra sănătății, Ala Nemerenco a declarat că va fi introdus un sistem de licențiere a activității personalului medical. Șefa de la sănătate a menționat că este convinsă că noua practică nu va lăsa sistemul medical fără angajați. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Puncte de Reflecție de la Vocea Basarabiei, scrie agora.md.

Ce s-a întâmplat și de ce asta contează?!

În Republica Moldova urmează a fi introdus un sistem de licențiere a medicilor. Angajații din sistemul de sănătate ar urma să treacă acestă evaluare o dată la cinci ani.

„Vom introduce un sistem de licențiere, fiindcă astăzi oricare medic își ia diploma și până la sfârșitul zilelor lui sau ieșirea la pensie nu mai are nimeni nicio întrebare vizavi de activitatea lui. Peste tot în lume, o dată la cinci ani, fiecare medic trebuie să demonstreze niște rezultate ale activității – faptul că este de bună-credință, faptul că el lucrează asupra sa, trece absolut toate cursurile de instruire, nu are cumva în caracteristica lui, în spate, cazuri de conflict, cazuri de malpraxis, atitudinea față de pacienți și multe-multe altele.

Deci se coagulează un dosar al medicului și o dată la cinci ani, de fapt, el nu ar trebui să se întâlnească cu o comisie, cum își închipuie foarte mulți reprezentanți din sistemul medical, acesta este un proces care, de fapt, nimeni nu știe cum are loc, nu știe cine evaluează aceste dosare și la momentul când acest drept de practică nu ți-l poți lua pentru următoarea perioadă, vine o concluzie, deci nu ți se permite, ești retrogradat din funcție, ești trimis la niște instruiri pe care le vei plăti din banii proprii și multe alte cerințe”, a declarat Ala Nemerenco.

Șefa de la sănătate este convinsă că această evaluare nu va alunga medicii din sistemul de sănătate.

„Nu cred că va pierde mai mult. Vreau să vă spun că, într-adevăr, atunci când este cineva care aduce o doză de nocivitate în sistem, eu cred că cu el sau fără el nu este mare diferență. De obicei, sistemul se ține pe cadrele care sunt puternice, bune, profesioniste, cu atitudine, cu capacități, nu se ține sistemul pe ceilalți, că altfel ar fi la pământ totalmente”, a adăugat Nemerenco.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *