Astăzi începe perioada electorală pentru alegerile locale din 5 noiembrie

Astăzi, 7 august, începe perioada electorală pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023, anuțul a fost făcut de Comisia Electorală Centrală (CEC).

Potrivit Codului electoral, perioada electorală durează până în ziua în care rezultatele alegerilor sunt confirmate de către organele competente, dar nu poate fi mai mare de 120 de zile. În această perioadă vor fi ajustate și aprobate actele normative subsecvente legii electorale, constituite organele electorale ierarhic inferioare, asigurate mijloacele necesare pentru desfășurarea scrutinului, organizate instruiri pentru funcționarii electorali și activități de informare pentru alegători și alți subiecți electorali, desemnați și înregistrați candidații la funcțiile elective, generate listele electorale și pregătite buletinele de vot, precum și alte materiale electorale.

Menționăm, că CEC a aprobat Hotărârea cu privire la stabilirea datei alegerilor locale generale la 4 iulie curent, iar aceasta intră în vigoare astăzi. De asemenea, săptămâna trecută a fost aprobat Programul calendaristic pentru organizarea și desfășurarea alegerilor locale generale, care va fi remis, pentru informare și realizare în limita competenței, autorităților publice locale și centrale, partidelor politice reprezentate în Parlament, precum și organelor electorale, după constituirea acestora.

Perioada de desemnare și înregistrare a candidaților va începe pe 6 septembrie 2023.

Campania electorală pentru alegerile locale generale va începe la 6 octombrie 2023.

 

Imagine: cec.md

 

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *