Astăzi în Republica Moldova este marcată Sărbătoarea Națională „Limba noastră cea română”

În Republica Moldova, dar și în România, este marcată astăzi Sărbătoarea Națională „Limba noastră cea română”. Ziua Limbii Române este sărbătorită începând din anul 1990, scrie moldpres.md.

În urma solicitărilor celor circa 750 de mii de participanți la Marea Adunare Națională de la Chișinău, care a avut loc la 27 august 1989, Sovietul Suprem al RSS Moldovenești a adoptat, la 31 august 1989, Legea prin care decreta limba moldovenească drept limbă de stat. Totodată, o altă lege stipula renunțarea la grafia chirilică și revenirea la alfabetul latin, ambele acte legislative menționând explicit faptul că limba moldovenească este identică cu limba română. Anul următor, la 23 iunie 1990, Parlamentul Moldovei a instituit ziua de 31 august ca Sărbătoarea Națională ”Limba Noastră cea Română”, iar în 1994, denumirea sărbătorii a fost schimbată în ”Limba noastră”.

Cu toate acestea, sărbătoarea continuă să rămână ca Zi a Limbii Române, rolul limbii române în calitate de limbă de stat a Republicii Moldova fiind consfințit și în Declaraţia de Independenţă, adoptată la 27 august 1991. Astfel, în anul 2013, Curtea Constituțională a stabilit că Declarația de Independență prevalează față de Constituție, prin urmare denumirea limbii de stat este cea din Declarația de Independență, adică limba română. În 2023, Parlamentul ţării a dus până la capăt această decizie, introducând în Constituţie faptul că limba de stat a Republicii Moldova este limba română.

Conform celui mai complet catalog de limbi din lume „Ethnologue”, către anul 2020 erau 7.111 de limbi. Ținând cont de globalizare, numărul limbilor vii (utilizate în mod constant în comunicare) scade în fiecare an, câte două limbi dispărând în fiecare lună. Cândva au existat de la 7000 până la 8000 de limbi independente. Astăzi, mai mult de 6.000 de limbi cunoscute în lume sunt vorbite de un număr foarte mic de oameni. Jumătate din limbile moderne sunt vorbite de mai puțin de 10.000 de oameni, iar una din patru limbi are mai puțin de 1.000 de vorbitori nativi. Pentru a supraviețui, limbile au nevoie de sprijinul, interesul, fidelitatea noastră.

Potrivit statisticilor, limba română este vorbită de circa 28 de milioane de oameni din întreaga lume, limba română este predată în școli din 43 de țări. Dacă e să vorbim de spațiul semnificațiilor spirituale, limba română este una dintre cele cinci limbi în care se fac slujbe la Muntele Athos.

Ziua Limbii Române se sărbătorește la data de 31 august şi în România. Ea a fost stabilită, în mod simbolic, la aceeaşi dată cu sărbătoarea similară instituită în anul 1990 în Republica Moldova tocmai pentru a transmite mesajul că limba română este limba vorbită pe ambele maluri ale Prutului.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *