Vrei să donezi bani pentru susținerea partidelor? Află că nu poți oferi mai mult de 60 mii lei

Imagine simbol, sursa: noi.md

„Un alt rol pe care îl are CEC este cel de educare și prevenție a potențialilor încălcări în Codul electoral. În urma modificărilor la prevederilor codului, acea limită de donație a rămas aceeași șase salarii medii pe economie cum a fost și anterior, echivalent la 60 de mii de lei”.

„Însă, în cumul această donație nu poate depăși cele 60 de mii de lei, cele șase salarii medii pe economie dacă vorbim de anul 2023,” a declarat secretarul CEC, Alexandru Berlinschi, în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la tvrmoldova.md.

„Regula a rămas aceeași, modificarea constă în faptul că din aceste șase salarii medii pe economie, anterior era obligatoriu trei salarii prin filament bancar și trei salarii cash. Acum s-a redus numărul de salarii medii pe economie cash s-au fixat cinci salarii medii pe economie prin filament și unul cash pentru transparență și verificare. Mai mult decât atât o persoană când donează un salariu mediu pe economie, 10.000 de lei în numerar unui partid, persoana responsabilă de finanțe în cadrul partidului este obligată ca în termen de cinci zile lucrătoare se eliberează acel bon de control pentru donator. Al doilea control trezorierul este obligat să transfere sau să pună pe contul partidului acea donație. Însă, până a o depune este obligat să raporteze despre acea donație în acel modul electronic. Aceste rapoarte financiare se depune la CEC doar prin intermediul acestei aplicații, de fapt este un modul care a fost folosit și anterior, însă raportarea se făcea în paralel, se depunea în regim on-line raportul financiar prin care este semnat electronic de două persoane responsabile din cadrul partidului, în cazul acesta este vorba despre președintele partidului și trezorierul și se replica pe format de hârtie. Acum s-a exclus formatul de hârtie și a rămas doar formatul în regim on-line”, spune secretarul CEC, Alexandru Berlinschi.

Totodată, secretarul CEC a menționat că al doilea criteriu este că aceste șase salarii medii pe economie nu trebuie să depășească acel 30 la sută din veniturile persoanei respective.

„Când vorbim despre o persoană juridică, un agent economic poate dona cel mult 12 salarii medii pe economie și aici sunt de asemenea câteva restricții, agentul economic nu trebuie să aibă datorii la stat, careva taxe sau impozite neplătite. Și, al doilea nu poate avea contracte încheiate cu statul în acest sens ca să fie clar că banii care sunt donați partidului, nu provin din careva contracte sau servicii care au fost prestate autorităților statului. Ce ține de controlul rapoartelor politice, ele se depun lunar atunci când sunt obligați să reflecte cheltuielile din subvențiile suportate care au fost alocate partidului. Când vorbim despre cheltuielile totale, cheltuieli suportate din donații și cotizații, atunci rapoartele se depun semestrial, mai bine zis primul raport al anului. Într-un an se depune la data de 15 iulie și cuprinde perioada ianuarie – 15 iulie, al doilea raport se depune la 15 ianuarie. Iar, un raport general, totalizator se depune la data de 31 martie,” a mai adăugat Alexandru Berlinschi.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *