VIDEO / Grand prix pentru ”Codrenii” călărășeni, adus din Bulgaria

Pentru mai mulți copii din Ansamblul de dansuri populare ”Codrenii” de la Casa Raională de Cultură ”Ion Ungureanu” din Călăraşi, vacanța de vară a început abia în luna iulie. Până atunci, s-au pregătit intens de o nouă competiție de dans din Bulgaria, dorindu-și să repete experiența colegilor lor mai mari, care în anul 2017 s-au întors acasă cu titlul de campioni absoluți.

Zis și făcut. ”Codrenii” din Călărași a obținut săptămâna trecută titlul de Campion Absolut la Campionatul European de Folclor ”Euro Folk 2023” din Nessebar, Bulgaria, aflat la cea de a XV-a ediție, care s-a desfășurat în perioada 28 iunie – 2 iulie. Totodată, dansatorii adus acasă și placheta ”Orfeul de Aur”, o diplomă ce conferă titlul de campion european absolut de folclor al anului 2023, dar și un Grand Prix în valoare de 500 de euro.
„A fost o bătălie mare pentru acest premiu, pentru că anul acesta au participat niște colective foarte bine pregătite, făcând munca juriului destul de dificilă”, a menționat Igor Filipciuc, conducătorul Ansamblului de dans ”Codrenii”.
Dânsul s-a declarat foarte mulțumit de rezultat, mai ales că în ultima lună a lucrat zi de zi cu dansatorii și cu coregraful Gheorghe Furculiță, atât la partea fizică, cât și la cea tehnică, pentru a avea o prestație impecabilă pe scena amfiteatrului din Nessebar. În celebra competiție au intrat colective din Republica Moldova, Indonezia, Georgia, Bulgaria, Polonia etc. Printre participanți s-au înscris muzicieni, dansatori şi interpreți de toate vârstele.

După o Ciuleandră excepțională, o Horă ca la sud, un Dans Bulgăresc și o suită de dansuri populare amețitoare, „Codrenii” au intrat în cursa pentru marele premiu. Suspansul a continuat până în ultima clipă pentru că și georgienii au venit extrem de bine pregătiți de acasă. Într-un final, călărășenii s-au învrednicit de Premiul Mare, o distincție extrem de importantă pentru un ansamblu aflat la un concurs internațional.

„Juriul a declarat că dansatorii noștri i-au cucerit cu partea artistică, cu zâmbetele, cu sufletele și cu o coregrafie deosebită. Pot spune că am avut noroc și de o galerie minunată – părinții care au mers alături de copii peste tot, au aplaudat și i-au încurajat mult, astfel încât au convins juriul că suntem cei mai buni. Am avut cu toții emoții de bucurie și de mândrie, iar juriul a fost unul obiectiv, oferindu-ne acest premiu pe bună dreptate. Le mulțumim mult tuturor celor ne-au susținut, atât material, cât și cu gânduri bune de acasă”, a mai adăugat Igor Filipciuc.

Copiii, la rândul lor, s-au simțit foarte mândri în costumele naționale, aduse cu multă grijă de-acasă şi au purtat cu sfințenie tricolorul.

„A fost foarte greu, am muncit mult, dar a meritat. Ne-am străduit cu toții. Am avut niște emoții de nedescris, am trăit cele mai tari sentimente pe acea scenă”, a declarat Maria Rusu, membră a ansamblului, după ce a revenit acasă. „Acest premiu este unul foarte important pentru noi”, spune și Petru Leva, după care adaugă: „El demonstrează că am cucerit inimile spectatorilor din Nessebar, ceea ce nu poate decât să ne bucure şi să ne ambiționeze şi mai mult”.

Într-un final, odihna de pe litoralul Mării Negre s-a împletit armonios cu emoția de pe scenă şi i-a făcut pe dansatori să fie şi mai motivați să revină din toamnă în sala de repetiții, să se pregătească şi mai intens, astfel încât să atingă noi succese.

Doina Chicu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *