Viceprimarul Dionisie Ternovschi: „Locuitorii municipiului Ungheni merită să aibă parte de sărbători frumoase”

– Domnule viceprimar, se apropie evenimente importante pentru municipiul Ungheni. Avem deja tradiționalele Zile ale orașului, să nu uităm că Ungheniul este și Capitala Tineretului 2023, că municipiul Ungheni a declarat anul 2023 ”Anul patrimoniului cultural”….
Așa este și trebuie să vă spun că avem o agendă foarte încărcată pentru următoarele luni.

– Cu ce începem?
În acest an, se împlinesc 60 de ani de la includerea Dănuțeniului în componența municipiului Ungheni. E o dată importantă, pe care nu vrem s-o trecem cu vederea. La începutul lunii august, dar și pe parcurs, vom organiza mai multe evenimente în sectorul Dănuțeni. În premieră, vor avea loc competiții la mini-fotbal pentru Cupa Primăriei. Vor fi invitate echipe de fotbal din fiecare cartier. Așteptăm să participe șase echipe din municipiu, Dănuțeniul fiind gazda primei ediții. Ulterior, această competiție va fi organizată anual, prin rotație, în fiecare cartier.

– Vor fi organizate aici și evenimente culturale?
Neapărat. Suntem în discuții pentru organizarea unui spectacol în scuarul din preajma Grădiniței „Tereza Sobolevschi”. Ne dorim și o expoziție de fotografii în care să se regăsească imagini ale Dănuțeniului de altă dată și ale cartierului de azi.

– De la Dănuțeni mergem spre…
Spre Parcul „Micul Cluj”, unde vom marca un alt eveniment important, prilejuit de Ziua Internațională a Tineretului (ZIT), marcată anual pe 12 august. În acest an, va fi o zi mai specială, întrucât municipiul Ungheni este Capitala Tineretului 2023. Pregătim, împreună cu Asociația Obștească „Alfa Beta” și Centrul Raional de Tineret, un program vast și divers, dedicat tinerilor, dar și celorlalți ungheneni. Programul respectiv cuprinde competiții sportive, jocuri de societate, ateliere de creație și, bineînțeles, multă distracție. Ne propunem să organizăm o discotecă așa cum erau organizate odinioară – în are liber, cu multă veselie. Am observat că discotecile de cândva, care erau foarte populare, au cam dispărut sau, cel puțin, nu mai sunt în vogă. Noi ne dorim să le oferim tinerilor un alt model de socializare, ca să nu mai stea doar în telefoane. Ne gândim să facem și un foc de tabără, unde ei să stea și să cânte la chitară, să discute, să râdă. Ne dorim să organizăm și un show la skateparc. Deci, în ziua de 12 august, așteptăm un număr record de tineri în Parcul „Micul Cluj”. Sunt invitați și vor veni cu siguranță tineri din toată țara. Planificăm să invităm și tineri din orașele înfrățite.
Pe parcurs vom reveni cu detalii. În acea zi de 12 august, planificăm să lansăm și un proiect la care deja lucrăm: „Tinerii Ungheniului”. Astfel, pe panourile led din municipiu vor fi plasate sute de fotografii cu tinerii noștri talentați, care au succese remarcabile în diverse domenii.

– La finalul lunii august, au loc și tradiționalele Zile ale orașului.  
Da. Și unghenenii le așteaptă cu nerăbdare. Una dintre componentele din acest an este dedicată diasporei noastre, care ne este alături mereu. Nu va lipsi sărbătoarea „UnFolk”, un eveniment deosebit, organizat la Ungheni pentru prima oară anul trecut. Ne dorim să facem o tradiție de a sărbători anual folkul, acest gen de muzică foarte îndrăgit de multă lume. Pe 27 august vom marca Ziua Independenței, care se va încheia cu un spectacol frumos. Ziua de 28 august va fi punctul culminant al Zilelor orașului, cu partea festivă – în acest an ne așteptăm la foarte mulți oaspeți, inclusiv din orașele înfrățite.
Vom organiza în premieră un târg, la care să participe și meșteri populari de peste hotare, din orașele înfrățite. Probabil, multă lume este curioasă și vrea să vadă lucrări ale unor meșteri populari veniți de departe. Tot în premieră vrem să organizăm o paradă a unghenenilor, prin care să arătăm cât de diverși suntem, să ne promovăm profesiile, îndeletnicirile, pasiunile. Sperăm să fim foarte mulți. Pregătim și un concert de zile mari, cu artiști consacrați și foarte îndrăgiți. Vom reveni cu detalii mai târziu.

– Luna august se încheie cu o sărbătoare de suflet, Ziua Națională „Limba noastră cea română”. Se planifică ceva special cu acest prilej?
Da. În Parcul „Micul Cluj” se va desfășura „Ringul de poezie”, eveniment ajuns la ediția a III-a și la care sunt bineveniți toți iubitorii de poezie, de cuvânt, de frumos.

– Deci, sărbătorile, evenimentele culturale și sportive se vor ține lanț.
Le organizăm pentru oameni, pentru locuitorii municipiului Ungheni, care sunt cea mai mare bogăție a noastră și care merită să aibă parte de sărbători frumoase. În organizarea acestora vor fi implicați sute de oameni, specialiști în domeniu, reprezentanți ai instituțiilor publice, artiști locali și naționali. Vrem să oferim ce este mai bun, să punem în valoare oamenii.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *