Universitățile din Republica Moldova propun, pentru noul an de studii, peste 8000 de locuri bugetare

Imagine simbol, sursa: ipn

Universitățile din Republica Moldova propun pentru noul an de studii 8704 locuri bugetare la licență, master, rezidențiat și secundariat clinic. În sesiunea 2023, universitățile vor avea admitere la trei specialități noi – Știința datelor, Tehnologii digitale în fabricație și Agrobusiness și dezvoltare rurală, transmite MOLDPRES.

Majoritatea locurilor bugetare au fost repartizate pentru domeniile strategice – pedagogie, inginerie, tehnologii informaționale și medicină. Astfel, din numărul total de locuri bugetare la licență și master, fiecare al patrulea va fi acordat pentru domeniul Științe ale educației, cifra totală ajungând la 2079 de locuri. Alte 1654 de locuri vor fi repartizate pentru candidații care vor alege să studieze la Inginerie și activități inginerești, Tehnologii de fabricație și Arhitectură și construcții. Pentru domeniul Tehnologii ale informației și comunicațiilor vor fi repartizate 904 locuri bugetare, iar pentru Sănătate – 937 de locuri. Alte 276 de locuri cu finanțare bugetară urmează să fie repartizate domeniilor Științe agricole, Medicină veterinară și Științe ale mediului.

Planul de admitere a fost elaborat în corespundere cu necesitățile pieței forței de muncă, în special ținând cont de necesarul de cadre pedagogice, propunerile ministerelor și instituțiilor de învățământ superior și rezultatele admiterii în anul de studii 2022-2023.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării (MEC), comanda de stat pentru viitorul an de învățământ prevede admiterea la studii de licență a 5307 studenți, la 26 de domenii generale de studiu. La master vor fi admise 2864 de persoane, iar la studii de rezidențiat și secundariat clinic – 427 de persoane. Alte 106 locuri bugetare vor fi alocate pentru admiterea la studii a cetățenilor străini, în baza contractelor bilaterale încheiate de Republica Moldova cu diferite țări. În acest sens, prioritate vor avea cetățenii din Ucraina.

La concursul de admitere la studii superioare pot participa deținătorii diplomei de bacalaureat, celei de studii profesionale sau ai unui act echivalent de studii, acceptat de structura abilitată cu recunoașterea și echivalarea actelor de studii și a calificărilor.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *