Numărul de controale și sancțiuni aplicate oamenilor de afaceri ar putea fi reduse

Imagine simbol, sursa: publika.md

Numărul de controale și sancțiuni aplicate oamenilor de afaceri ar putea fi reduse în perioada următoare. Autoritățile au inițiat discuțiile privind implementarea reformei controlului de stat și sistemului de sancțiuni a activității de întreprinzător, scrie bizlaw.md.

Mai exact, cu suportul proiectului USAID/MISRA, pe platforma Consiliului Economic, a fost prezentat un plan de reforme până în anul 2024 și primul pachet de modificări legislative, care vin să reducă riscurile și povara cauzată de controale și sancțiuni pentru afaceri. Această inițiativă a fost inițiată inclusiv în urma propunerilor înaintate de Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova, deoarece controalele constituie o povara majoră pentru ÎMM-uri.

Potrivit autorităților, controalele ar trebui să vină în suportul comunității de afaceri, să consulte, ajute la prevenirea încălcărilor, gestionarea riscurilor, suport în asigurarea conformării. Astfel s-ar păstra optimismul comunității de afaceri, de a menține activitățile economice și a păstra locurile de muncă.

Reformele nu vor afecta capacitatea de a contracara și interveni în cazurile încălcărilor serioase și cele cauzate intenționat, organele de control fiind totodată și agenți constatatori în cadrul Codului Contravențional, când încălcările sunt clare și pot fi aplicate sancțiuni, fără a trece prin procedurile Legii controlului de stat.

Consiliul Economic menționează că va continua să se implice în implementarea măsurilor de reforme, care va rezulta în mai multe pachete de modificări legislative, fiind excluse sau reduse cerințele nejustificate, reducerea discreției organelor de control în interacțiunea cu agenții economici și asigurarea că sancțiunile sunt justificate și proporționale prejudiciilor/riscurilor.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *