În 50 de localități vor fi create și extinse servicii sociale de bază pentru persoanele în vârstă

Sursa: theworldnews.net

În 50 de localități din țară vor fi create și extinse servicii sociale de bază pentru persoanele în vârstă. Obiectivul este inclus în Programul național privind îmbătrânirea activă și sănătoasă pentru anii 2023-2027, care a fost publicat astăzi în Monitorul Oficial.

Obiectivele programului tind să asigure consolidarea eforturilor autorităților și instituțiilor implicate în promovarea îmbătrânirii active, integrarea și participarea deplină a persoanelor în etate la viața socială și dezvoltarea sistemelor de securitate socială, de sănătate, de educație ș.a. în corelare cu principiul îmbătrânirii activă.

Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale, în ultimii șase ani, numărul populației cu vârsta de 60 ani și mai mult a crescut cu peste 4 %, aceasta reprezentând la moment circa 24 % din populația țării.

Astfel, prin acest program, Guvernul își propune să dezvolte în continuare sistemele de asistență socială, sănătate, educație, cultură, sport etc., care să permită valorificarea potențialului de îmbătrânire activă și sănătoasă, inclusiv prin asigurarea unei piețe a muncii incluzive pentru toate vârstele, dezvoltarea abilităților digitale și participarea activă în procese decizionale și de dezvoltare comunitară.

Urmare a implementării Programului, vor fi atinse următoarele rezultate-cheie:
  •  3 000 de persoane în vârstă vor fi asigurate cu dispozitive asistive/mijloace ajutătoare tehnice;
  • în 50 de localități vor fi create și extinse servicii sociale de bază pentru persoanele în vârstă;
  • în 50 de localități vor fi inițiate servicii și programe comunitare de mobilizare a persoanelor vârstnice;
  •  va fi extins programul „Voucher cultural” pentru 5 000 de persoane în vârstă cu venituri reduse;
  • va fi inițiat și implementat Programul de suport pentru conectare și dotare cu echipamente TIC pentru 25 000 de persoane vârstnice cu venituri reduse;
  •  vor fi dezvoltate abilitățile digitale a 5 000 de persoane vârstnice;
  •  vor fi extinse oportunitățile de educație de-a lungul vieții prin implementarea conceptului de ,,Universitatea pentru vârsta a 3-a”;
  •  vor fi ajustate programele de sport şi de cultură pentru a fi mai prietenoase pentru persoanele în vârstă.

La implementarea Programului național privind îmbătrânirea activă și sănătoasă vor participa autorități publice centrale și locale și instituții publice, în parteneriat cu societatea civilă și partenerii de dezvoltare.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *