Decis! Șoferii vor fi testați antidrog de către poliție direct în stradă

Imagine: Construction Management Magazine

Șoferii vor fi testați antidrog de către poliție. Guvernul a aprobat în acest sens, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne, un proiect de lege care presupune testarea antidrog a conducătorilor auto. În vederea prevenirii și combaterii consumului și traficului de substanțe stupefiante și psihotrope, dar și pentru responsabilizarea participanților la traficul rutier.

Scopul inițiativei este multifațetat: asigurarea protecției cetățenilor împotriva pericolelor generate de consumul de droguri, consolidarea siguranței traficului rutier prin prevenirea și combaterea infracțiunilor comise sub influența substanțelor interzise, și nu în ultimul rând, garantarea unui climat de ordine și siguranță în societate.

Implementarea prevederilor legislative va permite Poliției să efectueze testarea antidrog prin intermediul mijloacelor tehnice cum ar fi dispozitivele de testare narcologică, similare mecanismului conceptual aplicat pentru efectuarea testării alcoolscopice. În acest sens, polițiștii vor fi împuterniciți să verifice persoanele bănuită de consum de alcoolul, substanțe stupefiante, psihotrope, toxice, dar și să le însoțească la o instituție medico-sanitară.

Este de menționat că proiectul de lege va reglementa obligativitatea persoanei în a cărei privință a fost pornit procesul contravențional să accepte necondiționat testarea antidrog la cererea autorității competente. Prezenta lege intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Pornind de la obiectivul setat de Guvernul Republicii Moldova de a dezvolta o cultură de securitate a cetățeanului în trafic, Ministerul Afacerilor Interne contribuie, prin această inițiativă, la prevenirea și combaterea conducerii vehiculelor în stare de ebrietate narcotică. Prin urmare, acesta este un pas important în direcția garantării securității și a drepturilor cetățenilor și a unui climat de ordine și siguranță în societate.

Update, 27.10.2023: Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat, în a doua lectură, de 75 de deputați.

Astfel, șoferii vor putea fi testați la consumul de droguri prin intermediul mijloacelor tehnice calibrate, cum ar fi Narcotester Drager – Drug Test 5000. Cu ajutorul acestuia, persoanele care au consumat substanțe stupefiante, psihotrope sau toxice vor putea fi depistate de către polițiști, iar procedura va fi similară cu cea a testării alcoolscopice. Totodată, șoferii în privința cărora a fost pornit procesul contravențional vor fi obligați să accepte necondiționat testarea antidrog, la cererea autorității competente.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

One Comment

  • De fapt ar trebui supusi unui control mai RIGUROS si politistii. Recent fiul pleca la aeroport unde urma sa zboare peste hotare peste trei ore . În drum spre aeroport, autobobilul, unde se afla pasagerul este stopat de un politist, care apropiindu-se de automobil, unde se aflau trei persoane, spune că nu-i place …!!!!… mirosul din salon. El șttia, că lumea se grăbeste la aeroport, și simula un spectacol/schemă, scenariu , ca cineva sa-i… propună vre-un bacșiș, doar ca să scape de el, pentru a nu pierde biletul, ce urma să fie utilizat la aeroport. Deci, ar fi bine ca securtatea internă de la MAI, să verifice acest semnal.. De ce polițiștii fac abuz de epoleții pe care-i poartă, mai ales, în orele de vărh în apropiere de aeroport în orele matinale ???

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *