„Caravana alăptării” a pornit de la Ungheni. Mămicile, dar și viitoarele mămici au fost familiarizate despre beneficiile alăptării

Startul Caravanei alăptării a fost dat la Ungheni pe  17 iulie, iar zeci de mămici, femei gravide, tătici și lucrători medicali, s-au adunat în curtea Spitalului Raional Ungheni, participând la discuții interactive, bazate pe exemple concrete referitor la beneficiile alăptării, pozițiile corecte de atașare la sân, vaccinare, alimentația mamelor și activitatea fizică.

Experții naționali de la Institutul Mamei și a Copilului au interacționat cu cei prezenți, au încurajat mamele să opteze pentru alăptarea copilului, iar tații și membrii familiei, să susțină mămica pentru a putea continua alăptarea și să nu abandoneze. Această activitate a avut loc în cadrul Săptămânii Mondiale a Alăptării 2023 – „Alăptarea primul pas către o viață sănătoasă”.

Specialiștii au dezmințit, de asemenea, cele mai frecvente mituri existente în societate la tema alăptării și alimentației. „Este foarte important să comunicăm despre alăptare și beneficiile acesteia, mai ales că, în societatea noastră încă sunt multe mituri și stereotipuri legate de alăptare, iar multe dintre mămici renunță. Or, alăptarea este esențială pentru bebeluș de a se dezvolta și a crește armonios”, a menționat Rodica Munteanu, reprezentata Organizației Mondiale a Sănătății din Moldova.

Elvira Stati, vicedirectoarea Spitalului Raional Ungheni, a îndemnat mămicile și viitoarele mămici să profite de oportunitatea de a discuta direct cu specialiștii în domeniu. „Suportul metodic pe care-l oferă Ministerul Sănătății și Biroul Organizației Mondiale a Sănătății este suportul educațional pentru mămicile din raionul nostru. Sperăm să avem un eveniment productiv, pentru că pe parcursul desfășurării activității medicale ne ciocnim de diverse întrebări din partea mămicilor, mai ales în perioada de alăptare. De asemenea, deseori apar neclarități în ceea ce privește alimentația mămicilor în această perioadă”, a subliniat dânsa

 Tatiana Golimbliovschi este mămică a trei copii. Ea consideră că astfel de evenimente sunt necesare pentru comunitatea ungheneneană, deoarece transmit informații utile atât actualelor și viitoarelor mămici, cât și personalului medical.

„Alăptarea la sân este o experiență foarte frumoasă, atât pentru mamă, cât și pentru copil. Eu credeam că bebelușul nu se ține sătul doar din laptele matern și îl hrăneam adăugător cu lapte artificial. Astăzi am aflat că laptele matern conține toate elementele necesare pentru creșterea și dezvoltarea copilului și este foarte hrănitor”, a menționat Adela Surdu, mama unui băiețel de o lună și două săptămâni.

„Sunt mămica a trei copilași. Din ceea ce s-a menționat aici, o parte din pași i-am realizat, doar că uneori m-am lăsat influențată de mituri și stereotipuri legate de alimentație în timpul alăptării, dar chiar și de alăptarea în sine. De regulă, mă bucur că se organizează astfel de evenimente, mai ales pentru mămicile în devenire sau chiar de ce nu, pentru proaspetele mămici, ca să cunoască pe viitor anumite lucruri legate de procesul de alăptare și să țină cont de faptul că laptele matern este cel mai bun aliment pentru copilașul lor”, spune Tatiana Melenciuc, o altă participantă.

Menționăm că evenimentele sunt organizate de Ministerul Sănătății al Republicii Moldova și Organizația Mondială a Sănătății Moldova, cu participarea experților naționali, și cu suportul Uniunii Europene în cadrul proiectului regional de susținere a procesului de vaccinare.

Tatiana Tesliuc


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *