Apa potabilă de pe teritoriul țării cauzează până la 20% din cazurile de hepatită

Imagine simbol, sursa: telegraph.md

Apa folosită în scopuri potabile pe teritoriul țării este un factor care determina până la 15-20% din cazurile de boli diareice acute și hepatită virală A, preponderent în zonele rurale, iar în cazul fluorozei dentare – 100%. Datele sunt prezentate de Ministerul Sănătății, care a elaborat un Regulament sanitar privind supravegherea și monitorizarea calității apei potabile, transmite atv.md cu referire la IPN.

În Republica Moldova anual se înregistrează 16-20 de mii de cazuri de boli diareice acute, inclusiv cu până la 10 decese printre copiii sub vârsta de 5 ani. Urmare a contaminării apei potabile cu nitrați, în perioada anilor 2017-2021 s-au raportat la nivel național 34 de cazuri de intoxicații acute cu nitrați, dintre care 3 cazuri soldate cu deces în rândul copiilor.

Conform ultimelor date disponibile, din 2021, ponderea neconformității apei din apeductele urbane alimentate din sursele de suprafață constituie 8,6%, iar la parametrii microbiologici 6,3%. Totodată, 90 % dintre sonde arteziene investigate sunt neconforme cerințelor legislative. Potrivit Ministerului Sănătății, acest fapt impune revizuirea procesului de supraveghere și monitorizare a calității apei potabile pentru atingerea unui nivel înalt de protecție a sănătății populației.

„Finalitatea urmărită prin elaborarea prezentului proiect de act normativ rezidă în asigurarea unor prevederi suficiente pentru reglementarea în întregime a modului de supraveghere și monitorizare a apei potabile pentru asigurarea populației cu apă potabilă sigură, prin stabilirea unui sistem de monitorizare în dependență de riscurile identificate”, se arată în proiectul regulamentului prezentat pentru consultări publice.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *