Se ieftinește gazul. ANRE a apobat un nou tarif

Shortage and gas crisis. Money and a calculator on the background of a burning gas stove

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat în cadrul ședinței de miercuri, 7 iunie, prețurile reglementate pentru furnizarea gazelor naturale de către S.A. „Moldovagaz” în contextul obligației de serviciu public. Astfel, consumatorii casnici urmează să achite 16,73 de lei (fără TVA), sau 18,06 (cu TVA), pentru un metru cub de gaze naturale, un tarif mai mic decât cel solicitat de Moldovagaz, scrie ZdG.md.

Noul tarif va fi aplicat de la data publicării hotărârii ANRE în Monitorul Oficial, adică din 9 iunie.

Potrivit deciziei, „ANRE a constatat existența unor factori obiectivi ce condiționează revizuirea prețului, prioritară fiind reducerea costului mediu anual de procurare a gazului”.

Relglementarea prețurilor vine în urma cererii inițiate de „Moldovagaz”, carea a anunțat luni, 5 iunie, că a înaintat ANRE-ului o cerere privind micșorare tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali la prețuri reglementate pentru anul 2023. Astfel, conform primului proiect al prețurilor reglementate expediat ANRE, tariful mediu la gazele naturale furnizate se propunea să fie diminuat până la 16 492 de lei pentru o mie de metri cubi (fără TVA), sau cu 36,8% mai puțin, ceea ce însemna un tarif pentru consumatorii finali de 18,45 de lei – 19,93 de lei, cu TVA.

În următoarea zi, la 6 iunie, Moldovagaz a expediat un alt proiect, cu „prețul mediu de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii cu devieri financiare în anul 2023” de 16 688 de lei pentru o mie de metri cubi de gaze (fără TVA).

Menționăm că în prezent, consumatorii casnici achită un tarif de 29 de lei și 26 de bani pentru un metru cub de gaze.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *