Podcast / Rodica Guțu: „Prin exemplul nostru sper să motivăm și alți cetățeni să se implice, inclusiv în monitorizarea achizițiilor publice”

În contextul luptei cu corupția, achizițiile publice devin un subiect din ce în ce mai actual. În momentul în care transparența în ceea ce privește modalitatea de organizare a concursurilor pentru selectarea operatorilor economici privind achizițiile publice va fi totală, iar cetățenii vor monitoriza cum se desfășoară achizițiile, cu siguranță că vor interveni schimbări în bine în diminuarea corupției. Instituțiile publice trebuie să se afle mereu sub lupa cetățenilor.
Un pas spre conștientizarea acestui deziderat e și proiectul „Monitorizarea achizițiilor publice, realizate de Spitalul Raional Ungheni pentru creșterea gradului de transparență și reducerea/prevenirea riscurilor de corupție”, realizat la momentul de față de Asociația Obștească „Ecologie pentru sănătate”.

Cu această ocazie, i-am solicitat un interviu Rodicăi Guțu, administratoarea asociației și managera proiectului.

Doamna Rodica Guțu, trebuie să recunoaștem că proiectul pe care-l implementați este unul mai deosebit pentru Ungheni. De aceea vă voi întreba din start: de ce monitorizarea achizițiilor publice și de ce anume la Spitalul Raional din Ungheni?
Nimic nu este întâmplător în viața asta. Eu am studii medicale, am lucrat cândva la Spitalul Raional din Ungheni. De aceea, bineînțeles, m-a interesat mereu cu ce trăiește acest spital, care îi sunt realizările, cu ce probleme se confruntă. Orice informație din presă cu referire la spitalul din Ungheni o luam și o iau aproape de suflet. Mare mi-a fost mirarea când am aflat că, în anul 2021, aici au fost blocate conturile, că nu se ajungeau medicamente pentru bolnavi, că au existat anumite probleme cu achizițiile. Eu știam că e un spital bun, că s-au făcut reparații importante, că au fost achiziționate numeroase echipamente și utilaje medicale. Atunci mi-am zis că aș vrea să aflu care este, totuși, adevărul. Și nu doar să-l aflu, ci și să-l arăt cetățenilor, ca să nu mai creadă bârfelor.

V-aș ruga să ne povestiți pe scurt ce ați reușit să realizați până la momentul actual și care sunt pășii următori pe care îi veți întreprinde?
Noi am reușit un lucru foarte bun, aș spune eu. Trebuie să menționez că obiectivele anunțate de noi se referă la asigurarea transparenței și analiza aspectelor de utilizarea eficientă a banilor publici, precum și la informarea și sensibilizarea cetățenilor cu privire la monitorizarea politicilor anticorupţie a achizițiilor publice. În acest context, am reușit să stabilim parteneriate cu mass-media, pentru că vizibilitatea contează foarte mult. Am reușit să informăm cetățenii despre proiectul nostru, publicând materiale informative atât în presă, cât și pe rețelele sociale.
Urmează să desfășurăm și alte activități, despre care publicul va fi informat neapărat.
Pentru început, dat fiind faptul că pentru noi este un domeniu nou, ne-am propus să organizăm un curs de 40 de ore de instruire în domeniul monitorizării achizițiilor publice. Participanții la curs vor învăța despre achizițiile sectoriale, procesul unei achiziții publice electronice, cum se estimează volumele de procurări; vor studia cadrul legal și instituțional al achizițiilor publice etc. Ne propunem să realizăm un proiect de calitate, de aceea vom avea parte de mentori naționali și chiar internaționali, sub ghidajul Centrului „Contact”. În plus, am apelat și la ajutorul IDIS „Viitorul”, pentru a ne ajuta cu sondajul.

Despre ce fel de sondaj este vorba?
Proiectul nostru prevede și realizarea unui sondaj printre pacienții spitalului, care, de fapt, sunt și beneficiarii bunurilor achiziționate de către instituție. Ei vor răspunde la întrebările care au fost stabilite împreună cu experții de la IDIS „Viitorul” și se referă, în mare parte, la calitatea serviciilor, medicamentelor etc. Sondajul va fi efectuat timp de două săptămâni, fiind intervievați, în total, 50 de pacienți. Ulterior, rezultatele acestui sondaj vor fi făcute publice.

Pentru ce și cui le vor fi utile aceste rezultate?
În primul rând, ele vor servi ca și niște recomandări pentru administrația Spitalului Raional, de care, sper, că vor ține cont pe viitor. Vor fi utile și pentru agenții economici care vor participa la diversele concursuri și licitații lansate de către spital.

Apropo, cât de deschiși sunt conducătorii Spitalului Raional Ungheni pentru un asemenea proiect?
Am discutat în prealabil despre proiect, le-am spus doleanțele noastre, iar ei au acceptat provocarea. Urmează ca, în cel mai scurt timp, să ne întâlnim și să încheiem un acord în scris, ceea ce ne va permite să realizăm activitățile ce ni le-am propus, inclusiv sondajul cu pacienții.

Vorbeam anterior despre pregătirea monitorilor, care au nevoie de cunoștințe speciale privind monitorizarea achizițiilor publice. Trebuie să recunoaștem că nu prea sunt monitori în acest domeniu.
Așa este. De aceea vom și organiza acel curs gratis, pentru 20 de persoane interesate de acest domeniu. Pe viitor, ele ar putea chiar să-și facă o profesie din asta. Eu, având și studii economice, cunoscând legislația în domeniu, am observat că nu prea sunt incluși reprezentanți ai societății civile în comisiile de concurs privind achizițiile publice. După ce vor trece cursul deplin, vrem să propunem instituțiilor noastre publice și, în mod special, Primăriei și Consiliului Raional, să includă în componența comisiilor respective, în calitate de reprezentanți ai societății civile, monitorii pe care i-am format.

Aveți planificată și o deplasare la Galați, România. Care este scopul acestei deplasări?
Va fi un schimb de bune practici. În calitate de expertă o avem pe Alina Florentina Săracu, doctor la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, cu experiență de evaluator în Comisia de evaluare a cabinetelor medicale de medicină de familie si a cabinetelor de specialitate, în Comisia de supraveghere a programelor de sănătate, secretară în Comisia de evaluare a farmaciilor. Cu siguranță, vom avea ce prelua de la ea. La Galați vom face vizite la diferite instituții publice și ne vom documenta cum sunt realizate acolo achizițiile publice. Ulterior, această experiență o vom disemina instituțiilor publice din raionul Ungheni.

Chiar dacă se vorbește tot mai intens despre necesitatea monitorizării de către societatea civilă a achizițiilor publice, încă foarte puțini cetățeni se implică. Ce ar trebui să facem ca să-i motivăm și să-i convingem pe oamenii să se implice, inclusiv la monitorizarea achizițiilor publice?
Eu cred că e vorba mai mult de o barieră psihologică. Oamenii încă nu sunt obișnuiți, au anumite frici pentru a se implica. Sper că lucrurile vor evolua spre bine și societatea civilă va începe să reacționeze altfel la tot ce se întâmplă în jur. Prin exemplul nostru sper să motivăm și alți cetățeni să se implice, inclusiv în monitorizarea achizițiilor publice.

Veți efectua și monitorizarea propriu-zisă a achizițiilor publice la spitalul din Ungheni?
Da. Această monitorizare este programată pentru lunile august – septembrie. Raportul de monitorizare va fi publicat pe pagina web a Spitalului Raional, vom anunța despre rezultate și prin intermediul presei, al rețelelor sociale. La final, vom organiza o conferință, unde vom vorbi despre tot ce am reușit să realizăm în cadrul proiectului „Monitorizarea achizițiilor publice, realizate de Spitalul Raional Ungheni pentru creșterea gradului de transparență și reducerea/prevenirea riscurilor de corupție”, inclusiv rezultatele sondajului și raportului de monitorizare. Vom edita și o broșură, care va conține cele mai utile sfaturi referitor la monitorizarea achizițiilor publice.

Credeți că un proiect este suficient pentru a face oamenii să înțeleagă cât de importantă este monitorizarea achizițiilor publice, precum și implicarea lor?
Este un început și nu unul rău, cred eu. Și mai cred că, prin exemplul nostru, vom reuși să mobilizăm cetățenii, dar și alte asociații obștești, să se implice în monitorizarea activității diverselor instituții publice și, în mod special, a achizițiilor publice. Trebuie să știm cum se cheltuiesc banii noștri, ai tuturor.

Iar mai jos puteți audia și podcastul.

 

 

Acest material a fost realizat în cadrul proiectului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, cofinanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Partener al proiectului în Ungheni este AO „Ecologie pentru Sănătate”, care implementează proiectul„Monitorizarea achizițiilor publice, realizate de către IMSP Spitalul Raional Ungheni pentru creșterea gradului de transparență și reducerea/ prevenirea riscurilor de corupție”.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *