Decis. „Ziua Victoriei” sărbătorită pe 9 mai este anulată

Foto: Expresul

Cabinetul de Miniștri a avizat pozitiv proiectul de lege privind anularea sărbătoririi „Zilei Victoriei” pe 9 mai. Astfel, aceasta ar urma să fie redenumită în „Ziua Victoriei asupra Nazismului și a Comemorării celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial”, sărbătorită la 8 mai, scrie deschide.md.

Totodată, reprezentanții Executivului au propus ca această dată să fie exclusă din lista zilelor de sărbătoare nelucrătoare.

La fel, Guvernul a recomandat autorilor proiectului „consultarea Academiei de Științe a Moldovei, având în vedere aspectele istorice care se ating”.

În cadrul dezbaterii proiectului, bașcanul Găgăuziei Irina Vlah a declarat că acest proiect reprezintă o tentativă de modificare a istoriei. „Nu înțeleg de ce partidul PAS a decis să schimbe istoria noastră. Avem multe probleme în domeniul social, economic, energetic. Trebuie să rezolvați aceste probleme, dar nu să schimbați istoria”, a spus ea.

În replică, premierul Dorin Recean i-a urat guvernatorului de la Comrat „o călătorie frumoasă la Sankt-Petersburg și Tel Aviv”.

Menționăm, că în Parlament a fost înregistrat un proiect de lege privind renunțarea la „Ziua Victoriei”. Potrivit proiectului, „Ziua Victoriei şi a comemorării eroilor căzuți pentru Independența Patriei”, sărbătorită în fiecare an pe 9 mai, urma să fie înlocuită cu „Ziua comemorării și reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial”, comemorată pe 8 mai.

Ulterior, deputații PAS au înregistrat un amendament la proiectul de lege deja înregistrat, prin care vor stabili că ziua de 8 mai va fi declarată „Ziua Victoriei asupra Nazismului și a Comemorării celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial”.

”Acest proiect de lege se impune având în vedere confuzia care încă persistă între data reală (8 mai) de încheiere a celui de-al Doilea Război Mondial pe continental european, pe de o parte, și cea de 9 mai, impusă de Stalin și de URSS în lagărul socialist, – pentru a-și revendica un rol primordial în victoria împotriva foștilor aliați naziști”, , menționau parlamentarii anterior.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *