Cireșele sunt o adevărată sursă de vitamine. 7 motive ca să le consumați
Cireşele sunt o sursă bogată de vitamine şi minerale şi au un rol benefic pentru sănătatea organismului nostru. Vitaminele pe care le conţin cireşele sunt: C, PP, A, E, B1, B2, B6, B9 şi acid folic. Dintre elementele nutritive fac parte: fier, magneziu, zinc, fosfor, sodiu, potasiu, cupru, sulf, nichel, calciu, scrie farmaciata.ro.
Cireşele sunt bogate în vitamine şi minerale. Chiar dacă unele vitamine şi elemente sunt necesare organismului în cantitate redusă, ele nu trebuie să lipsească – cresc rezistenţa organismului şi ajută contra bolilor. Sâmburii de cireşe conţin tanin, fructoză, acizi organici şi pectine. Datorită conţinutului de cumarină (substanţa cu efect anticoagulant), sâmburii de cireşe reduc riscul de formare a cheagurilor de sânge. Cireşele au un efect anti-aging, prevenind îmbătrânirea prematură a celulelor, şi cresc rezistenţa capilarelor sangvine. Conţin şi multă apă, contribuind, astfel, la hidratarea organismului.
De ce să mâncaţi cireşe
- În primul rând, recomandăm consumul de cireşe proaspete. Cresc valoarea hemoglobinei în sânge, fiind benefice în anemie. De asemenea, previn hemoragia şi cresc rezistenţa vaselor capilare.
- Datorită substanţelor pe care le conţin, cireşele protejează vasele de sânge şi previn bolile cardiovasculare.
- Pulpa din cireşe se utilizează în tratamentul artritei şi al gutei, reduce valorile crescute de acid uric din organism şi diminuează inflamaţia articulaţiilor.
- Datorită conţinutului mare de cupru, sunt recomandate persoanelor care suferă de epilepsie sau de tulburări psihice. Au un efect benefic asupra sistemului nervos central şi asupra activităţii creierului.
- Au propietăţi antiinflamatoare şi antibacteriene, luptând împotriva agenţilor patogeni.
- Cireşele cresc motilitatea intestinală, reglând tranzitul. Sunt recomandate în special persoanelor care suferă de constipaţie.
- Ar trebui incluse în dieta femeilor gravide, datorită conţinutului ridicat de acid folic (B9).
Cireşele au proprietăţi antibacteriene
Dacă vreţi să consumaţi sucuri naturale bogate în antioxidanţi, specialiştii recomandă sucul de cireşe. Poate fi preparat cu uşurinţă acasă. Are un rol important în tratarea infecţiilor de tract urinar, nefiind doar un leac băbesc. De fapt, există studii care au dovedit că ciresele au propietăţi antibacteriene. Sucul de cireşe este un antiseptic natural şi eficient în tratarea infecţiei urinare cu Escherichia coli.
Cireşele sunt bogate în vitamine şi minerale, iar aceste substanţe nutritive pe care le conţin au un rol benefic asupra sistemului digestiv. Sucul de cireşe inhibă dezvoltarea bacteriei Helicobacter pylori, răspunzătoare de apariţia gastritei şi a ulcerului peptic.
În plus, datorită numărului mic de calorii, sucul de cireşe ajută în procesele metabolice din organism, fiind recomandat în dietele de slăbit.
Cireşele proaspete pot fi păstrate în frigider pentru o perioadă mai mare de timp. Înainte să le consumaţi trebuie să le spălaţi bine. Desigur, cele mai bune cireşe sunt cele consumate proaspete.
Totodată, le puteţi folosi ca ingredient principal în prajitură, budincă sau tartă. Indiferent cum alegeţi să consumati cireşele, este ideal să le includeţi în dieta dumneavoastră.
Expresul.md
Lasă un răspuns