Atmosferă în stil național. La Mănoilești a fost organizată Sărbătoarea Portului Popular
Pentru al treilea an consecutiv, satul Mănoilești a găzduit Sărbătoarea Portului Popular – o sărbătoare ce se face remarcată prin tradiții, meșteșug, dans, cântec, culoare și bucate tradiționale. Evenimentul a fost organizat de Secția Cultură Ungheni în parteneriat cu primăria comunei Mănoilești.
Buna dispoziţie şi starea de spirit a oaspeţilor a fost susţinută de colectivele și ansamblurile folclorice din raion, dar și de către artistul poporului Igor Rusu, iar tonul şi atmosfera deosebită a sărbătorii a fost creată de către participanții la eveniment, dar și de oaspeții care s-au adunat într-un număr mare în parcul satului, fiind îmbrăcați în straie naţionale.
„Este o zi semnificativă pentru noi toți, în special pentru poporul care știe să păstreze, să promoveze și să dezvolte tradițiile și valorile sale naționale. Portul popular este, incontestabil, cel mai important element care ne definește ca țară, ca popor, ca neam. Prin simbolurile care sunt încrustate în costumele noastre naționale, este întruchipată întreaga istorie a neamului nostru, de la origine până în prezent. Noi, moldovenii, ne mândrim că avem un astfel de port popular frumos, ne mândrim că purtăm acest costum popular cu atâta demnitate. Suntem foarte bucuroși că această sărbătoare a devenit deja o tradiție la noi, în comuna Mănoilești”, a răsunat mesajul transmis de către Valentina Grosu, primara comunei Mănoilești, de pe scenă.
Tatiana Lazăr, vicepreședinta raionului Ungheni a reiterat despre necesitatea păstrării și promovării portului popular. „Costumul național este identitatea noastră. Într-adevăr, atunci când vorbim despre costumul național, ne aducem aminte de lădița cu zestre, de gospodinele, care cu mare drag, își pregăteau hainele de sărbătoare și, de fiecare dată, când era sărbătoare în sat, îmbrăcau straiele naționale. Să păstrăm cu sfințenie această datină din străbuni, să ne bucurăm de fiecare sărbătoare și să îmbrăcăm haina națională”, a mai specificat dânsa.
De asemenea, participanții la eveniment au venit și cu expoziții, unde au putut să-și etaleze, în corturile improvizate și amenajate, costumele populare, iar meșterii populari din localitate și din raion – lucrările artizanale.
Ghenadie Andrei este meșter popular din Mănoilești, iar la sărbătoare a venit să demonstreze copiilor un master-class de împletire a unui gard din nuiele. „Copiii au prins repede ideea și se descurcă”, ne spune dânsul. Copiii au lucrat în echipă, iar jumătate de gard au reușit să-l împletească în decursul a două ore, cu mici pauze. „Ne este mai mult interesant, decât dificil”, spun la unison băieții. Nicolas Andrei spune că munca în echipă l-a motivat. „Dacă făceam de unul singur mă descurcam mai greu”, afirmă băiatul. „La început, mi s-a părut dificil, dar pe parcurs, am înțeles cum trebuie și, am început să ne descurcăm mult mai bine și mai repede”, spune și Stanislav Andrușca.
„Atmosfera care predomină aici este una de sărbătoare, ce ne oferă multă energie pozitivă. Cu o deosebită plăcere venim la astfel de evenimente”, afirmă Tatiana Listru, custodele Muzeului din satul Pîrlița, care au venit cu o mică expoziție de ii ce datează din perioada 1904 până în anii 1990, fiind donate de către locuitorii satului.
La eveniment l-am întâlnit și pe Vasile Gaviuc, primarul comunei Zagarancea, care a venit împreună cu ansamblul folcloric „Siminoc” din satul Semeni. „Suntem pentru prima dată la această sărbătoare. Pot spune că, oamenii într-adevăr păstrează frumosul și cultura, sperăm că acest lucru va fi un exemplu pentru alte comunități, primării și sate. Pentru noi este un imbold de a face, în viitor, un festival și în comuna noastră”, a menționat primarul.
Menționăm că în fiecare an, în ultima duminică a lunii iunie se marchează Ziua Națională a Portului Popular.
Un reportaj foto de la eveniment puteți vedea pe pagina de Facebook – Expresul.
Autoare: Tatiana Tesliuc
Lasă un răspuns